Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Burgerlijke verantwoordelijkheid en jukebox-democratie

Datum nieuwsfeit: 05-11-2001
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Burgerlijke verantwoordelijkheid en jukebox-democratie

In onze welvarende samenleving weten steeds mondiger en hoger opgeleide burgers de overheid te vinden, vooral in tijden van tegenspoed. Dijkstal gebruikte ooit de uitdrukking 'jukebox-democratie', een samenlevingsvorm waarin calculerende burgers goed gebruik weten te maken van hun rechten en vrijheden, maar die bij rampen en risico's zich wenden tot overheid en politiek. Wat zijn hiervan de politieke en bestuurlijke consequenties?

Ministers lijken tegenwoordig verantwoordelijk te zijn voor alles. Bij rampen en risico's weerklinkt al snel de roep verantwoordelijkheid te nemen en bij veel incidenten lijkt een aftredende bestuurder opgelegd pandoer. Ministers en ...

Dit waren de eerste 100 woorden van de door u opgevraagde pagina uit het Nieuwsbank persberichtenarchief. Na betaling kunt u het hele persbericht lezen.
Bent u abonnee? Klik hier om uw wachtwoord op te geven.
Wilt u nu snel binnen tien minuten abonnee worden? Klik dan hier.

Klik hier om het volledige persbericht te lezen
reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie