Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: gebruik vaatmeetmethoden bij suikerpatiënten

Datum nieuwsfeit: 05-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Gebruik van vaatmeetmethoden bij patiënten met suikerziekte of verhoogde bloedvetten onderzocht

Mensen met suikerziekte of een hoog vetgehalte in het bloed, hebben een vergrote kans op hart- en vaatziekten. Om te voorspellen of een patiënt hart- en vaatklachten zal krijgen, kunnen artsen metingen verrichten aan onder andere de wanden van de bloedvaten. Want al vroeg tijdens de genoemde aandoeningen treden er veranderingen op in en om de bloedvaten, zonder dat dit meteen tot klachten leidt. Vaatwandeigenschappen blijken van een grotere voorspellende waarde dan verscheidene bloedtesten. Drs. Froukje Ubels gebruikte een aan de RUG ontwikkelde nieuwe meetmethode die gegevens verschaft over meerdere eigenschappen van de bloedvaten, de bio-impedantiemethode. In tegenstelling tot bestaande meetmethoden, levert deze nieuwe methode bij suikerpatiënten informatie op over de ontwikkeling van aderverkalking in verschillende onderdelen van het vaatbed. Iets wat met behulp van andere meetmethoden niet makkelijk kan worden vastgesteld. Een veelgebruikte klassieke meetmethode om afwijkingen in de grotere bloedvaten van de benen vast te stellen, de 'enkeldrukmeting', blijkt niet geschikt om te onderzoeken wat het effect van looptraining op de bloedvaten is. In haar onderzoek ontdekte Ubels dat looptraining juist bij suikerpatiënten een effectieve behandeling is van etalagebenen, terwijl de enkeldrukmeting hierdoor niet veranderde. Met een andere vaatmeetmethode blijkt het effect van medicijnen op veranderingen van de vaatwanddikte goed te volgen. Bij deze methode wordt met behulp van echografie de dikte van de vaatwand van de hals- en liesslagaders gemeten. Ubels stelde met deze methode vast dat een jaar na het starten van een behandeling met bloedvetverlagende medicijnen de vaatwand van de halsslagaders minder snel verdikt. Ook gebruikte de promovendus deze methode voor onderzoek naar vroegtijdige vaatveranderingen bij patiënten die door een bepaalde stofwisselingsziekte sterk verhoogde bloedvetten hebben. Van hen wordt gedacht dat zij daardoor een verhoogd risico op hart- en vaatziekten hebben. Ubels ontdekte echter dat deze aandoening niet noodzakelijk tot aderverkalking leidt. /ImK

Froukje Ubels (Leeuwarden, 1966) studeerde geneeskunde in Groningen. Zij verrichtte haar promotieonderzoek grotendeels bij de afdeling Interne geneeskunde, in samenwerking met de afdelingen Endocrinologie, Cardiologie en Kindergeneeskunde van het Academisch Ziekenhuis Groningen (AZG) en de afdeling Medische fysiologie van de RUG. Ubels is werkzaam als internist in het AZG en momenteel in opleiding tot internist-geriater.

Datum en tijd

maandag 5 november 2001, 16.00 uur

Promovendus

mw. F.L. Ubels, tel. (050)361 61 61, fax (050)361 90 69, e-mail: (f.l.ubels@int.azg.nl) (werk)

Proefschrift

Non-invasive vascular measurements in diabetes mellitus and dyslipidemia

Promotor

prof.dr. W.D. Reitsma

Faculteit

medische wetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie