Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Financiering bovenbouw HSL-zuid rond

Datum nieuwsfeit: 05-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Verkeer en Waterstaat
Zoek soortgelijke berichten

Ministerie van Verkeer en Waterstaat


www.minvenw.nl

MIN VenW:Financiering bovenbouw HSL-zuid rond

Financiering bovenbouw HSL-zuid rond

Minister Netelenbos van Verkeer en Waterstaat en Minister Zalm van Financiën maken bekend dat op 30 oktober de financieringscontracten, ter waarde van ongeveer .1.2 miljard, voor de HSL Infraprovider PPS zijn getekend. Deze financiering hoort bij de Implementation Agreement die op 1 Juni 2001 getekend is met Infraspeed BV voor het ontwerp, bouw en financiering van de bovenbouw en het onderhoud van de volledige constructie van de HSL Zuid tussen Amsterdam en de Belgische grens. Het infraprovider-deel betreft de aanleg en het onderhoud van de rail, de bovenleiding, de geluidsschermen, de beveiligings- en signaleringsssytemen, de tunnelbeveiligingssystemen en de energievoorziening. Met het .Infraprovider.contract zijn alle contracten voor de bouw van de HSL-Zuid afgerond. Met deze financial close is het eerste grote pps-contract in Nederland definitief een feit. Door publiek-private samenwerking is het mogelijk een zeer hoge beschikbaarheid van de infrastructuur zeker te stellen tegen een lagere prijs. De efficiëntiewinst is geraamd op ca. 5%.

Het project wordt geheel privaat gefinancierd. De hoogte van de jaarlijkse premie die de overheid betaalt, wordt bepaald door de gerealiseerde beschikbaarheid. Twee hoofdleningen, beiden met een looptijd van 27 jaar, zijn aangegaan middels een internationale banklening met een hoofdsom van ongeveer .1080 miljoen. De leidende banken zijn Bayerische Hypo-und Vereinsbank, ING, KBC, Kreditanstalt für Wiederaufbau, Dexia Public Finance Bank en Rabobank. De Europese Investeringsbank verschaft een lening met een hoofdsom van ongeveer .400 miljoen.

Het contract heeft een looptijd van 25 jaar exclusief de bouwperiode van vier jaar. Het consortium Infraspeed B.V. is een samenwerkingsverband van Fluor Daniel B.V, Koninklijke BAM NBM N.V, Siemens Nederland N.V, Siemens Transportation Systems, Innisfree Limited en Charterhouse Project Equity Investment Limited. Deutsche Bank, Frankfurt is betrokken als de financieel adviseur van Infraspeed.

Het tracé van de HSL-Zuid tussen Amsterdam en de Belgische grens is ongeveer 100 kilometer lang. De aanleg van de onderbouw is gestart in maart 2000. De lijn zal naar verwachting in 2006 opengesteld worden. Anja Sinnema, Minsterie van Verkeer en Waterstaat, 070-3517112 Stephan Schrover, Ministerie van Financiën, 070-3427140

05 nov 01 14:49

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie