Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

SP wil alsnog eigen onderzoek Kamer ESF

Datum nieuwsfeit: 05-11-2001
Bron: Ingezonden persbericht
Zoek soortgelijke berichten
Ingezonden persbericht

Den Haag, 5 november 2001

De Tweede Kamer is volgens Kamerlid Jan de Wit in het ESF-dossier nog niet geslaagd in haar opzet de onderste steen boven te krijgen. De vorige week gehouden hoorzitting over ESF heeft juist nieuwe vragen opgeworpen. Daarom zal hij bij de commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid erop aandringen om alsnog een parlementair onderzoek te starten.

De Wit: "De hoorzitting had een aantal zaken moeten verhelderen. Ik constateer echter dat dat niet overal gelukt is. De hoorzitting heeft verder juist nieuwe vraagtekens gezet bij de diepgang van het onderzoek van de heer Koning. De heer Koning heeft impliciet aangegeven dat hij zomin mogelijk ESF-geld als onrechtmatig wilde aanmerken. Bovendien merkte hij op dat anderen op basis van dezelfde feiten andere conclusies zouden kunnen trekken dan hij heeft gedaan. Maar zijn bronnen noemt hij ondertussen niet. Ik wil de feiten kennen."

Volgens De Wit is het de taak van de minister om de terugvordering door Brussel tot een minimum te beperken. Echter niet ten koste van de informatievoorziening aan de Kamer. Het is de taak van de Kamer om de minister te controleren en dat kan niet als sommige zaken niet helder zijn.

Ook rond de partijenovereenkomst van december 1994 over de toekomst van Arbeidsvoorziening is de situatie nog allerminst duidelijk geworden op de hoorzitting. Er waren tegengestelde verhalen te beluisteren en een deel van de ondervraagden heeft volgens de media vooraf over de hoorzitting overlegd. Dat geeft volgens De Wit geen garantie op een juiste herinnering van de gebeurtenissen.

De Tweede Kamer besloot vorig jaar - na op omvangrijke onregelmatigheden bij de besteding van Europese werkgelegenheidssubsidies te zijn gestuit - dat de onderste steen boven moest komen. Daartoe overwoog zij begin dit jaar een parlementair onderzoek te starten. De minister troefde de Kamer echter af met een eigen onderzoek naar de ESF-subsidies dat door de heer Koning, voormalig voorzitter van de Algemene Rekenkamer, onafhankelijk zou worden uitgevoerd. Het onderzoek van de heer Koning was echter niet op alle punten volledig en daarom organiseerde de Kamer een hoorzitting met als doel nog enige gegevens boven water te krijgen. De hoorzitting heeft echter juist de blik op de feiten vertroebeld, in plaats van verhelderd.

Meer informatie:

Jan de Wit (045) 571 4083 of 06 - 22 788 042

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie