Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Manifestatie gesubsidieerde arbeid groot succes

Datum nieuwsfeit: 05-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

ABVAKABO FNV

Manifestatie gesubsidieerde arbeid groot succes

De door ABVAKABO FNV en de NPB georganiseerde manifestatie over gesubsidieerde arbeid is een groot succes gebleken. Meer dan 1400 werknemers met een WIW en I/D baan zijn op de bijeenkomst in de jaarbeurs afgekomen. De initiator van de Melkertbanen, fractievoorzitter van de PvdA Ad Melkert, heeft de oud-banenpoolers toegesproken, en kon rekenen op applaus én afkeuring. Zijn pleidooi voor invoering van functielonen wordt door de bond onderschreven. Er waren echter ook andere geluiden: 'Den Haag heeft ons op de wereld gezet, maar vergeet de rest te regelen', aldus één van de aanwezige stadswachten.

ABVAKABO FNV en de NPB eisen behoud van gesubsidieerde arbeid voor mensen die dat nodig hebben. Voor het overige dient het stelsel van regelingen vereenvoudigd te worden en moet de doorstroom naar regulier werk worden bevorderd. 'Werkgevers moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Als een school al tien jaar lang met drie concierges werkt, moeten ze daar een reguliere baan van maken, en geen misbruik maken van de regelingen', aldus Janke Smit, landelijk bestuurder van ABVAKABO FNV. Verder zijn de vakbonden van mening dat er meer aandacht moet komen voor opleiding en ontwikkeling van de werknemers.

Aan het woord kwamen ook de werknemers zelf. Zo staat in de maandelijkse rapportage van het arbeidsbureau over een directisecretaresse al tien jaar lang [FOUT:'Niet werkend, fase 4, onbemiddelbaar'. Een banenpooler bleek geen recht op een bureaustoel te hebben. Er waren ook succesverhalen, bijvoorbeeld een maatschappelijk werker die na zeven jaar WIW een reguliere baan in de verslavingszorg heeft gekregen: 'Ik heb nu een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd, een hoger salaris en
onregelmatigheidstoeslag'.

De aanwezigen hebben de bonden opgeroepen alles te doen om hun positie te verbeteren, waarbij acties niet worden geschuwd. Er werken ongeveer 91.000 mensen in een WSW-dienstverband, en naar schatting 80.000 mensen op basis van de WIW of I/D regeling. Deze banen zijn verspreid over de hele collectieve sector, zowel in de kinderopvang, de zorg, bij gemeenten als op universiteiten.
De onderhandelingen voor de CAO WIW zijn inmiddels begonnen, en onlangs is een onderhandelaarsaccoord voor de eerste CAO voor de stadswachten bereikt.

Meer informatie:
Janke Smit landelijk bestuurder 06-51218410 Annemarie Vonk voorlichter 06-53362330


05 nov 01 17:51

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie