Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Pvda en vvd lossen chaos in bestrijdingsmiddelenbeleid op

Datum nieuwsfeit: 06-11-2001
Bron: Partij van de Arbeid
Zoek soortgelijke berichten
Partij van de Arbeid

Persbericht Den Haag, 6 november 2001 PvdA

PvdA EN VVD LOSSEN CHAOS IN BESTRIJDINGSMIDDELENBELEID OP.

De PvdA wil dat er een einde komt aan de onzekerheden, de chaos en de vele verhitte debatten over het bestrijdingsmiddelenbeleid. De Partij van de Arbeid heeft met de VVD een voorstel ontwikkeld, waarbij het nationale beleid voor hoog risicostoffen wordt voortgezet én waarbij voor de resterende laag risicostoffen wordt aangesloten op de Europese besluitvorming. Dit voorstel is in een gezamenlijk amendement neergelegd, dat doorwerkt voor bestrijdingsmiddelen en voor biociden.

Bestrijdingsmiddelen zorgen al jarenlang voor verhitte debatten, in de samenleving en in de Kamer. Daar is ook reden toe; bestrijdingsmiddelen zijn per definitie biologisch actieve stoffen. Bestrijdingsmiddelen kennen risico's en effecten voor volksgezondheid en arbeidsomstandigheden, voor natuur, milieu en waterkwaliteit. Nederland heeft vanwege het intensieve gebruik én vanwege het gevoelige, natte milieu een voortvarend nationaal beleid ontwikkeld. Daarmee loopt Nederland voorop in Europa. Europa heeft deze aanpak inmiddels overgenomen, zij het sterk vertraagd.

Het voortvarende Nederlandse beleid voor bestrijdingsmiddelen en biociden kent resultaten; actief saneringsbeleid en innovaties hebben risico's voor mens, dier en milieu teruggedrongen. Daarnaast zijn er ook andere problemen. Problemen die tot verhitte debatten hebben geleid, zoals vorig jaar zomer en ook weer dit jaar. De problemen binnen het Nederlandse beleid bestaan vooral uit het feit dat de toelating is vastgelopen en het tempoverschil ten opzichte van Europa erg groot wordt:
- Bij de toelating worden wel middelen weggesaneerd, maar komen er nauwelijks nieuwe biologische methoden en minder schadelijke middelen bij.
- Het Europees geharmoniseerde beleid zou in 2003 gereed zijn, maar is vertraagd tot 2008 of nog later. Deze vertraging geeft een economische verstoring en lokt uit tot illegaal gebruik.
Feenstra: "PvdA en VVD hebben elkaar eens een diep in de ogen gekeken; zo willen we niet verder. In de beste paarse traditie zijn we over onze verschillen heen gestapt en hebben we een nieuwe lijn geformuleerd. Nationaal gaan we versneld stoffen met een hoog risicoprofiel beoordelen en voor de overige stoffen met een laag risicoprofiel sluiten we aan bij de Europese besluitvorming".

Dit amendement geeft het College Toelating Bestrijdingsmiddelen een wettelijke grondslag voor deze werkwijze en maakt CTB-capaciteit vrij voor toetsing én innovatie.

Woordvoerder Jaap Jelle Feenstra,
070-3182776 / 070-3680314.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie