Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CDA over werken aan een veilige samenleving

Datum nieuwsfeit: 06-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: CDA
Zoek soortgelijke berichten
CDA

Rietkerk: Een veilige samenleving begint thuis

"Een veilige samenleving begint thuis", aldus Tweede Kamerlid Theo Rietkerk tijdens het plenair debat over de Justitie-begroting 2002, op 6 november jl. "Daar begint voor ons echt de disscussie over een veiliger samenleving."

Rietkerk: "Helaas geven verschillende rapporten/studies een toename weer van jeugdcriminaliteit in wijken van grote en middelgrote steden. In de periode van minister Sorgdrager was dit ook al gesignaleerd. Ik ben nieuwsgierig naar de verklaring die de staatssecretaris hiervoor heeft, temeer omdat bijvoorbeeld het Grote Stedenbeleid juist gericht was op het oplossen van dit soort knelpunten. Vanuit verschillende wijken en steden krijgt onze fractie frusterende signalen van politie, justitie en buurtbewoners over het tekort aan jeugdbehandelplaatsen."

Rietkerk vindt de wachtlijsten voor de jeugd-justitiële inrichtingen "onacceptabel lang" e de CDA-fractie mist de ambitie bij het kabinet om deze wachtlijsten snel weg te werken. Al bij de voorjaarsnota van de justitiebegroting 2000 zei PvdA-kamerlid Kalsbeek samen met andere fracties, dat zij de wachtlijsten niet langer tolereert. Zo lang er wachtlijsten bestaan bij de jeugdbehandelplaatsen, zolang kunnen politie en rechters hun werk onvoldoende effectief doen en blijft de buurt last houden van de jeugdige criminelen."

Het wachten moe
De CDA-fractie is "het wachten moe" en wil de wachtlijsten bij de jeugdbehandelplaatsen helemaal wegwerken. (...) Overigens wil het CDA de harde-kern jongeren, die anderen meeslepen, hard aanpakken. Helaas vallen teveel jongeren terug in oude gewoonten, nadat ze een jeugdinrichting hebben verlaten. Voor deze groep moet de jeugddetentie omgebouwd worden tot een strafrechtelijke sociale opvang (SSO). Niet de duur van de straf, maar de tijd die nodig is om een gedragsverandering te verwezenlijken staat centraal. Waar verbetering mogelijk is moeten we die - letterlijk -niet laten weglopen", aldus Theo Rietkerk.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie