Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Ten Hoopen pleit voor harmonisatie milieudoelstellingen

Datum nieuwsfeit: 06-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: CDA
Zoek soortgelijke berichten
CDA

Ten Hoopen pleit voor harmonisatie milieudoelstellingen in europees verband

Volgens het CDA in de Tweede Kamer moeten de Nederlandse milieu-doelstellingen meer in de pas lopen met Europese doelstellingen. Nederland moet er ook veel meer aan doen om in Europees verband doeltreffende milieu-maatregelen te nemen. "Als wordt bedacht dat driekwart van de Nederlandse wetgeving direct of indirect door de EU wordt bepaald, is dat des te noodzakelijker". Dat zegt CDA woordvoerder Jan ten Hoopen naar aanleiding van het Nota-overleg over NMP-4 dat maandag 5 november plaatsvond. In dat verband bepleit hij ook voor een meer anticiperende houding met het oog op het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie dat ons land in de volgende kabinetsperiode weer zal vervullen. "De milieuagenda voor dat voorzitterschap moet nù reeds gemaakt worden", aldus Ten Hoopen.

Volgens het CDA moet de eigen verantwoordelijkheid die de Nederlandse burgers en bedrijven hebben ten aanzien van duurzaamheid en leefbaarheid meer worden benadrukt. Het zichtbaar maken en in rekening brengen van milieukosten past daar weliswaar goed bij, maar volgens Ten Hoopen mogen milieu-heffingen nooit een ordinaire financieringsbron voor de overheid worden. "Het moet altijd om het milieudoel gaan, want alleen daarmee creëer je draagvlak."

Verder vindt de CDA-er dat het huidige kabinetsbeleid de ambities op het gebied van duurzame energie te laag legt en het beleid ook enkele andere NMP-doelstellingen niet dichterbij brengt. Daarom bepleit Ten Hoopen onder andere het in tijd naar voren halen van de doelstelling 10% duurzame energie en het facilliteren van bijvoorbeeld zonne-energie-projecten.

Meer algemeen pleit Ten Hoopen voor een andere wijze van totstandkoming van de NMP's: "Een NMP-5 moet tot stand komen met minder overheidsbemoeienis en meer vrijheid voor betrokken organisaties. Aan de hand van door bijvoorbeeld het RIVM opgestelde randvoorwaarden en doelstellingen moeten de betrokken (belangen)organisaties dan zelf tot een NMP-5 komen. Dat zorgt niet alleen voor meer draagvlak, maar maakt het ook concreter en doelgerichter."

Woordvoerder: Jan Ten Hoopen, tel. 06-51403062.

Voor verdere informatie: CDA Voorlichting Hans v.d. Vlies, tel: 06-22934604

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie