Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vissers bijeen om te praten over toekomst kottervisserij

Datum nieuwsfeit: 07-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Productschap Vis
Zoek soortgelijke berichten
Productschap Vis


Datum: 7 november 2001

VISSERS BIJEEN OM TE PRATEN OVER DE TOEKOMST VAN DE NEDERLANDSE KOTTERVISSERIJ

Utrecht, Afgelopen zaterdag waren ruim 450 vissers en andere betrokkenen bijeen in het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht om te praten over de toekomst van de Nederlandse kottervisserij. Onder leiding van dagvoorzitter Wouke van Scherrenburg werd een groot aantal stellingen via stemkastjes aan het gehoor voorgelegd. De stellingen vormden een goede basis voor de discussie over wat de vissector zelf als belangrijke elementen ziet voor een gezonde toekomst van de Nederlandse kottervisserij. Een optimistische kijk naar de toekomst en een oplossingsgerichte houding kenmerkte de discussie.

De heer W. van der Velde, hoofd Regionaal Onderzoek Rabobank Nederland leidde het eerste gedeelte van het symposium in met een analyse van en een toekomstvisie op de bemanningsproblematiek in de visserij.

De zaal was het met elkaar eens (ruim 71%) dat de uitdaging om de bemanningsproblematiek op te lossen een gezamenlijke is. Het inkomen en de financiële zekerheid werden door de aanwezigen als belangrijkste elementen genoemd voor verbeteringen in het arbeidsklimaat.

Een overgrote meerderheid van de aanwezigen (71,5%) is bereid om de maatschapstructuur aan te passen ten behoeve van een beter arbeidsklimaat.

Het tweede gedeelte betrof de vraag of duurzame visserij een hype, een bedreiging of een uitdaging is. Na een inleiding van de heer M. Scholten van TNO Den Helder, werd al snel duidelijk dat de aanwezigen een belangrijke taak voor de sector zelf weggelegd zien.

Op de vraag wie het voortouw moet nemen voor duurzame visserij, zegt 44% de sector zelf, en 53% de overheid en de sector samen. Slechts 3 procent van de aanwezigen laat dat alleen aan de overheid over.

Als sleutel voor een goede toekomst van de kottervisserij stemde ruim een derde van de aanwezigen op het reguleren van de aanvoer en een betere ketenbeheersing. Bijna een zelfde percentage (29,3%) zegt dat de sleutel ligt bij het verminderen van de visserij-inspanning.

Tenslotte gaf tijdens dit symposium ruim 70% van de aanwezigen aan dat zij bereid zijn om zelf maatregelen te nemen om verdergaande beperkingen van de (Europese) overheid voor te zijn, mits dit gedragen wordt door de gehele sector.

Het symposium werd georganiseerd door het Productschap Vis, in samenwerking met Rabobank Nederland. De bijeenkomst was primair bedoeld voor schippereigenaren, opvarenden en hun echtgenotes.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie