Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Bespreking van het baggerprobleem Provincie Zuid-Holland

Datum nieuwsfeit: 07-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Provincie Zuid-Holland
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Zuid-Holland

07-11-2001

Jaarlijks drie keer De Kuip vol bagger!
Euromast decor voor onzichtbaar probleem

De Panoramazaal van de Euromast in Rotterdam was het decor van een overleg over een onderwerp beneden waterpeil. Bestuurders van alle waterbeheerders in Zuid-Holland waren bijeen voor bespreking van het baggerprobleem in deze provincie. "Het is een onzichtbaar probleem", aldus een van de sprekers "maar het zit er wel".

Jaarlijks wordt gemiddeld ruim elf miljoen kubieke meter bagger verwijderd uit rivieren, sloten en vijvers in Zuid-Holland. Voor deze baggerberg is de komende tien jaren nog wel een oplossing, maar er blijft jaarlijks nog anderhalf miljoen kubieke meter bagger over waarvoor nog een bestemming moet worden gevonden. Om aan te geven hoeveel dat is, werd opgemerkt dat met anderhalve miljoen kuub bagger drie keer het Feijenoord-stadion tot de nok toe volgestort kan worden.

Bij het overleg in de Euromast waren vertegenwoordigers van de waterbeheerders in Zuid-Holland aanwezig met de bedoeling het probleem op te lossen. Samenwerking moet dan ook het sleutelwoord worden de komende jaren. Vooral samenwerking tussen gemeenten en waterschappen. De wil daartoe is bij beide overheden aanwezig, zo werd tijdens het overleg een aantal keren uitgesproken. Duidelijk werd dat de baggerproblematiek hoog op de agenda - en op de begroting - van de waterbeheerders moet komen. Niet baggeren betekent dat het water niet snel genoeg afgevoerd kan worden. Ook kan ondiep stank veroorzaken en ondervindt de beroeps- en recreatievaart veel hinder van de baggerlaag. De conclusie was dan ook dat baggeren gewoon moet. Of zoals gedeputeerde Leen van der Sar het verwoordde: ,,We moeten het probleem gezamenlijk boven water zien te krijgen."

Steun Rijksoverheid
De baggerproblematiek wordt niet alleen in de provincie Zuid-Holland onderkend en aangepakt. Vorig jaar is het landelijke project Tien jaren scenario Waterbodems van start gegaan. Met dit project wil de Rijksoverheid een stimulans laten uitgaan om de komende jaren de baggerachterstand weg te werken. Op dit moment bestaat nog geen duidelijkheid over de financiële steun die de Rijksoverheid daarbij aan de waterbeheerders zal verlenen.

Wel zijn bijvoorbeeld subsidies beschikbaar voor het opstellen van baggerplannen en innovatieve verwerkingsmethodes van bagger. Dit laatste omdat het verwerken en hergebruik van baggerspecie in de nabije toekomst verreweg de voorkeur heeft boven het storten van bagger.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie