Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: succesfactoren voor behandeling paniekstoornis

Datum nieuwsfeit: 07-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Succesfactoren voor behandeling paniekstoornis

Van de patiënten met een paniekstoornis reageert twintig tot veertig procent niet op de medicijnen waarmee de aandoening te behandelen is. Psycholoog drs. Bernhard Slaap stelt een aantal factoren vast waarmee te voorspellen is of een patiënt op de medicatie zal reageren. Uit zijn literatuurstudie en zijn eigen onderzoek blijkt dat onder meer de ernst van de paniekstoornis en de hoeveelheid andere psychische klachten -zoals een persoonlijkheidsstoornis- het succes van de behandeling bepalen Ongeveer drie procent van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn leven met paniekstoornis te maken. Het belangrijkste kenmerk is het optreden van onverwachte paniekaanvallen. Dit zijn kortdurende periodes van intense angst met symptomen zoals hartkloppingen, kortademigheid, misselijkheid, intense angst om de controle te verliezen, gek te worden of dood te gaan. Veel patiënten hebben een vorm van pleinvrees, omdat zij zich niet willen begeven op plekken waar zij denken een paniekaanval te zullen krijgen. De ernst van dit vermijdingsgedrag blijkt ook een voorspellende factor voor het niet reageren op de medicijnen, zo stelt de promovendus vast. Ook de duur (en de ernst) van de ziekte blijkt bepalend voor het succes van een behandeling op de korte of de lange termijn. Tenslotte stelt Slaap vast dat een meting van de hartritmevariabiliteit een mogelijke voorspellende factor is. Dit is een indicator voor de flexibiliteit waarmee het hartritme zich aanpast aan de omstandigheden. Verder onderzoek moet uitwijzen of er een model te maken is van de door Slaap geïdentificeerde succesfactoren, zodat van te voren kan worden ingeschat of een behandeling succesvol zal zijn. /IMK

Bernhard Slaap (Amsterdam, 1963) studeerde psychologie in Leiden. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij de vakgroep Psychiatrie en binnen de onderzoekschool Behavioural and Cognitive Neurosciences (BCN) van de RUG. Het onderzoek is ten dele gefinancierd door een aantal farmaceutische bedrijven. Inmiddels werkt Slaap als clinical research scientist bij NV Organon te Oss.

Datum en tijd

woensdag 7 november 2001, 16.00 uur

Promovendus

B.R. Slaap, tel. (0412)66 11 96, fax (0412)66 25 37, e-mail: (b.slaap@organon.com) (werk)

Proefschrift

The prediction of nonresponse to pharmacotherapy in panic disorder

Promotores

prof.dr. J.A. de Boer en prof.dr. H.G.M. Westenberg

Faculteit

medische wetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie