Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Utrechtse serieverkrachter weer actief

Datum nieuwsfeit: 07-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Politie Utrecht
Zoek soortgelijke berichten

Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 7-11-2001
Utrechtse serieverkrachter weer actief, 23.00 uur

Onderzoek onmiddellijk heropend

UTRECHTSE SERIEVERKRACHTER WEER ACTIEF
UTRECHT De dader van de verkrachting van het 16-jarige meisje op woensdag 24 oktober 2001 in Bilthoven (Kees Boekelaan) is de zogenaamde Utrechtse serieverkrachter. De Politie Regio Utrecht en het Openbaar Ministerie (OM) in Utrecht gaan hier van uit naar aanleiding van DNA-onderzoek. Het in mei 2001 afgesloten onderzoek naar de Utrechtse serieverkrachter is met het bekend worden van deze informatie onmiddellijk heropend.

Op woensdag 24 oktober werd een 16-jarig meisje slachtoffer van een zedenmisdrijf op de Kees Boekelaan in Bilthoven. Uit uitvoerig politieonderzoek naar aanleiding van dit zedenmisdrijf is gebleken dat een man met hetzelfde signalement op 22 oktober jongstleden een vrouw heeft beroofd op de Waterlinieweg in Utrecht. De politie gaat er van uit dat het de intentie van de man was een zedenmisdrijf te plegen. Dezelfde man pleegde man augustus 1995 tot december 1996 een zestal verkrachtingen en twaalf pogingen daartoe. De politie heeft inmiddels een recherchebijstandsteam van 75 politiemensen geformeerd. Daarnaast is het toezicht in het gebied geïntensiveerd.

Bewuste publiciteit
Nu bekend is dat het om de serieverkrachter gaat, zijn preventie- en opsporingsbelang tegen elkaar afgewogen. Politie en OM menen dat preventie de hoogste prioriteit heeft. Daarom is bewust de publiciteit gezocht. Belanghebbenden krijgen hierdoor de mogelijkheid zich te weren tegen het risico van aanranding en verkrachting. De politie is zich ervan bewust dat uitgebreide preventie (en daarmee gepaard gaande publiciteit) ten koste gaat van de opsporing. Deze keus is gemaakt omdat politie en OM alles in het werk willen stellen om meer slachtoffers te voorkomen. Deze lijn is in 1995 ook gevolgd tijden het toenmalige onderzoek naar de serieverkrachter.

Opsporing Verzocht
Daarnaast vragen politie en OM het publiek om medewerking bij het opsporingsonderzoek. Een extra uitzending van Opsporing Verzocht vindt daarom woensdagavond 7 november om 21.00 uur plaats (Ned. 1).

Preventie
Onmiddellijk na 24 oktober is de politie begonnen met extra toezicht in het gebied rond de Kees Boekelaan in Bilthoven. Zodra het verband met het onderzoek naar de serieverkrachter bleek, is het gebied uitgebreid en toezicht geïntensiveerd. Hierover worden geen nadere mededelingen gedaan. De politie adviseert vrouwen extra alert te zijn en gepaste maatregelen te nemen.

Oproep getuigen
Het signalement van de man is als volgt: Blanke man, 1.75/1.80 lang, 25 40 jaar, gezet postuur, bol gezicht. Geen bril, baard of snor. De man verplaatst zich op een donkerkleurige scooter/bromfiets en droeg donkere kleding en een donkere helm. Vijf jaar geleden verplaatste hij zich per fiets. De politie roept getuigen op te bellen met het rechercheteam in Utrecht, telefoon 030 2100002


Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie