Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Omzet Nederlandse industrie gedaald voor eerst in twee jaar

Datum nieuwsfeit: 07-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
CBS

Centraal Bureau voor de Statistiek

Persbericht
PB01-251
7 november 2001 Omzet industrie gedaald
9.30 uur

Voor het eerst sinds twee jaar is de omzet van de Nederlandse industrie gedaald. In het derde kwartaal van dit jaar is 3 procent minder omgezet dan in hetzelfde kwartaal van 2000, bij nauwelijks hogere afzetprijzen. De binnenlandse verkopen zijn met 4 procent gedaald en de industriële export met 2 procent, aldus het CBS. Vooral de aardolie- en chemische industrie en de metalektro en transportmiddelenindustrie hebben minder omzet geboekt.

Groei per kwartaal slaat om in daling In het derde kwartaal van 2001 is de omzetgroei omgeslagen in een omzetdaling van 3 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Vooral in september is de omzet fors lager geweest dan in september 2000. De eerste twee kwartalen van dit jaar lieten nog een omzetstijging van 4 à 5 procent zien. In 2000 lag de omzetgroei per kwartaal tussen 10 en 15 procent ten opzichte van het overeenkomstige kwartaal een jaar eerder.

Omzet in september
In september van dit jaar is de industriële omzet 8 procent lager geweest dan in september vorig jaar. De binnenlandse omzet is met 9 procent gedaald en de buitenlandse verkopen met 7 procent. Wel telt september dit jaar een werkdag minder dan in 2000. De negatieve invloed hiervan raamt het CBS op 3 procent. Daarnaast zijn de afzetprijzen gemiddeld met 2 procent gedaald.

Ontwikkelingen in de eerste negen maanden CBS-Persdienst
In de eerste negen maanden van 2001 is de industriële omzet nog 2 Postbus 4000
2270 JM Voorburg procent hoger geweest dan in dezelfde periode van vorig jaar. De tel. (070) 337 58 16 afzetprijzen waren gemiddeld bijna 4 procent hoger. Op de fax (070) 337 59 71 binnenlandse markt is de omzet met 1 procent gestegen, bij een E-mail:
(persdienst@cbs.nl) prijsstijging van ruim 4 procent. De industriële export is met 3 procent toegenomen, hetgeen nagenoeg gelijk is aan de toename van de buitenlandse afzetprijzen. Het CBS
is een dienst van
het Ministerie van
Economische Zaken

CBS Persbericht PB01-251 pagina 1 van 3Technische toelichting
De omzetontwikkeling is gebaseerd op gegevens van bedrijven met twintig en meer werknemers die zowel in de verslagperiode van het lopende jaar als in de overeenkomstige periode van het voorafgaande jaar zijn waargenomen. De omzet is exclusief BTW. De gegevens hebben een voorlopig karakter. Het derde kwartaal telt in 2001 en 2000 een gelijk aantal werkdagen; september telt in 2001 één werkdag minder dan in 2000. Het CBS raamt de negatieve invloed van de werkdag minder in september 2001 op ruim 3 procent. Cijfers van voorafgaande maanden kunnen zijn aangepast op grond van de meest recente gegevens. Tenzij anders vermeld, zijn de ontwikkelingen berekend ten opzichte van dezelfde periode van het voorgaande jaar.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie