Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Rotterdam erkent financiële problemen welzijnsinstellingen

Datum nieuwsfeit: 07-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Rotterdam
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Rotterdam

College erkent financiële problemen welzijnsinstellingen

Het College van Burgemeester en Wethouders erkent dat de Rotterdamse welzijnsinstellingen te kampen hebben met serieuze financiële problemen. Bij een aantal instellingen is de bedrijfs-economische situatie zelfs zorgwekkend. Het College onderschrijft hiermee de uitkomsten van het recent afgeronde KPMG-onderzoek naar de financiële situatie van de zorginstellingen.
Veel van de hogere kosten die de instellingen maken acht het College van 'gemeente-overstijgende' aard. Daarom gaat het College bij het Rijk met kracht pleiten voor compensatie van deze kosten.

Volgens het College verschaft het KPMG-rapport een duidelijk en onafhankelijk inzicht in de financiële problematiek van de instellingen. Het vormt een goede basis voor een verdere discussie. KPMG rapporteert ook over de omvang en de kwaliteit van de dienstverlening.
Met de instellingen wil het College nadenken over een nieuwe subsidiesystematiek. Daarbij zal een duidelijke relatie worden gelegd tussen de producten en de subsidies. Op korte termijn wordt onderzocht of een dergelijke systematiek kan worden ingevoerd.

Het KPMG-onderzoek is gehouden naar aanleiding van de 'noodkreet' die de Rotterdamse instellingen in het voorjaar hebben geuit. Uit het onderzoek blijkt dat alle instellingen worden geconfronteerd met kostenstijgingen door de nieuwe CAO en veranderde wettelijke regelgeving. Hierbij gaat het onder meer om de arbeidsomstandigheden, de arbeidstijden en de personeelsbezetting bij nachtdiensten. Uit het onderzoek blijkt dat de instellingen een zeer beperkte bewegingsvrijheid hebben bij het opvangen van incidentele financiële tegenslagen.

Omdat het college zich medeverantwoordelijk voelt voor een oplossing van de problematiek, hebben de instellingen dit voorjaar 4,1 miljoen gulden extra gekregen voor de kosten, die de groei van de zorgzwaarte met zich meebrengt. Daarnaast vraagt het College in een brief aan de Minister van Volksgezondheid nadrukkelijk aandacht voor de penibele situatie van de Rotterdamse welzijnsinstellingen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie