Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

LBR-themabijeenkomst: Vijandbeelden ter discussie

Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie

Uitnodiging LBR-themabijeenkomst 8 november

Vijandbeelden ter discussie

LBR-themabijeenkomst ism Wereldmuseum Rotterdam


Vijandbeelden trekken scheidslijnen door de wereld. Anti-Amerikanisme, anti-islamisme en antisemitisme schrijven wederom geschiedenis. 'Anti'gevoelens die verder oplaaien door geweld en angst, twee factoren die bij uitstek mensen in kampen verdelen. Nationaal en internationaal zijn er voorbeelden te over van de behoefte in de verschillende kampen om 'Amerika' en 'Het Westen', of 'Israël' en 'De joden', of 'De Islam' en 'De Arabieren' als zondebok aan te wijzen. Kampen die zwaar overtuigd kunnen zijn van hun eigen gelijk, vaak nog versterkt door nationalistische en religieuze gevoelens en ideeën.

Anti-Amerikanisme, anti-islamisme en antisemitisme hebben een traditie in Nederland. Daar zijn historische, politieke en sociaal-economische verklaringen voor, maar ook emoties en irrationele factoren spelen een rol.

Het LBR organiseert op

8 november aanstaande

in het Wereldmuseum Rotterdam

de themabijeenkomst Vijandbeelden

met sprekers die deskundig zijn op het gebied van respectievelijk anti- Amerikanisme, anti-islamisme en antisemitisme. Het gaat daarbij niet alleen om het vinden van verklaringen voor de vijandbeelden maar ook om ideeën over het corrigeren en tegengaan van vijandbeelden.

De sprekers op de themabijeenkomst zijn:

Ruth Oldenziel, over anti-Amerikanisme. Zij promoveerde in Amerikaanse geschiedenis aan Yale University en is als Universitair Hoofddocent verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Zij publiceerde onder meer 'Making Technology Masculine' en 'Crossing Boundaries, Building Bridges', schrijft recensies voor dagblad Trouw en is commentator voor onder andere NOVA.

Sajidah Abdu Sattar, over anti-islamisme. Zij publiceerde onder meer 'De positie van de vrouw in de islam', 'Islam voor beginners. Een heldere inleiding tot de wereld van de islam' en 'Onderzoek naar anti-islamitische tendensen in de Nederlandse pers'.

Ido Abram, over antisemitisme. Hij is medewerker van het Algemeen Pedagogisch Studiecentrum en was bijzonder hoogleraar 'Educatie van en na de Shoah' aan de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceerde onder meer 'Joodse Traditie als Permanent Leren', 'Rassenwaan en rassenhaat: lessen uit en over de Sjoa', 'Joodse identiteit', 'Thema Holocaust: Ein Buch für die Schule (1996; samen met Matthias Heyl)' en 'Het ABCD van Intercultureel Leren in de Klas'.

De bijeenkomst wordt geleid door Ans Zwerver, Eerste Kamerlid voor GroenLinks.

Gastheer die dag is Gilbert Wawoe, voorzitter van het LBR.

De sprekers zullen ingaan op de achtergronden van antisemitisme, anti- islamisme en anti-Amerikanisme. Vervolgens geven zij een beeld van de huidige situatie in Nederland wat betreft de respectievelijke vijandbeelden waarover zij spreken. Daarna zullen zij ingaan op de invloed van de gebeurtenissen sinds de aanslagen op 11 september in de VS op deze vijandbeelden. Ten slotte is hen gevraagd aan te geven wat er gedaan kan worden om vijandbeelden, en in het bijzonder antisemitisme, anti- islamisme en anti-Amerikanisme, te corrigeren en tegen te gaan.

De LBR-themabijeenkomst over Vijandbeelden vindt plaats op donderdag 8 november, aanvang 14.00 uur, in het Wereldmuseum Rotterdam, Willemskade 25, Rotterdam. Bereikbaar met tram 5 vanaf het Centraal Station. (Zie voor routebeschrijving www.wereldmuseum.rotterdam.nl).

De toegang is gratis. U kunt reserveren bij het LBR, bel 010-2010201.

Programma:

Aanvang 14.00 uur

Spreekbeurten Ruth Oldenziel, Sajidah Abdu Sattar en Ido Abram

15.15 uur

Pauze: koffie en thee

15.30 uur

Voorzitter Ans Zwerver legt elke spreker twee vragen voor ter aanvulling en aanscherping van het betoog

Aansluitend vragenronde en discussie met publiek onder leiding van Ans Zwerver

16.45 uur

Gilbert Wawoe sluit af

17.00 uur

Afsluitende borrel

Voor meer informatie: LBR, Leyla Hamidi, Victor Joseph of Jeroen Visser,

010- 2010201(t), 010-2010222 (f),

(info@lbr.nl) (email) of kijk op de website www.lbr.nl

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie