Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Bubbelbaden zijn een risico voor besmetting legionella

Datum nieuwsfeit: 08-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Oegstgeest

Legionella: zijn bubbelbaden een risico?

Besmetting met legionella heeft plaats door het inademen van lucht waarin kleine waterdruppeltjes voorkomen die de ziektekiem bevatten. In een nevel van water tussen 25 en 550 C, kan de legionellabacterie voorkomen en een besmettingsrisico vormen.

Bubbels in bubbelbaden bevatten veel verneveld water en het risico van besmetting is daar dus zeker aanwezig. U kunt zelf heel veel doen om dat besmettingsrisico zo klein mogelijk te maken en te houden. Hieronder volgt een aantal tips. Tip 1: zorg voor een goede temperatuur. Stel uw warmwatertoestel in op 600 C. of hoger. De bacterie wordt bij die temperaturen gedood. Tip 2: laat na elk gebruik uw bubbelbad leeglopen. De bacterie groeit bij voorkeur in water dat langere tijd stilstaat. Tip 3: maak uw bubbelbad regelmatig schoon met huishoudelijke schoonmaakmiddelen.
Tip 4: vervang regelmatig het filter van uw bubbelbad of maak met regelmaat dat filter grondig schoon. Tip 5: maak geen gebruik van een bubbelbad als u een verhoogd risico op besmetting met legionella loopt. Mensen met een verhoogd risico zijn bijvoorbeeld ouderen, zware rokers en mensen die medicijnen gebruiken die de afweer verstoren. Tip 6: als u uw bubbelbad langere tijd niet heeft gebruikt en het stond al die tijd leeg: vul het dan eerst met water dat warmer is dan 600 C. en laat het vijf tot tien minuten bubbelen. Laat het bad dan leeglopen en vul het opnieuw. Een alternatief hiervoor is het bad te desinfecteren met speciale ontsmettings- en reinigingsmiddelen voor zwembaden. Die zijn te koop bij installatiebedrijven. Ook kunt u voor een goed advies over zulke middelen de leverancier van uw bubbelbad om raad vragen.

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel of heeft u andere vragen over de relatie tussen milieu en gezondheid, dan kunt u op werkdagen bellen met de GGD Zuid-Holland Noord, telefoon (071) 516 33 81. U kunt ook per e-mail uw vraag stellen: leiden@ggd-zhn.nl. Vermeld dan uw naam, adres en telefoonnummer, zodat we uw vraag adequaat kunnen beantwoorden.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie