Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Omzetvolume detailhandel in derde kwartaal gedaald

Datum nieuwsfeit: 08-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
CBS

Centraal Bureau voor de Statistiek

Persbericht
PB01-254
8 november 2001
9.30 uur Omzetvolume detailhandel in derde kwartaal gedaald

In het derde kwartaal ligt het omzetvolume in de detailhandel 0,5% lager dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Dit blijkt uit de cijfers van het CBS. In het eerste en het tweede kwartaal was er nog sprake van een volumegroei van 2,4% en 1,4%. De geldomzet van de detailhandel is in het derde kwartaal 5,2% hoger uitgekomen. De detailhandelsprijzen zijn in deze periode opnieuw flink gestegen (+5,7%).

Consument winkelt voor bijna 19 miljard euro In totaal heeft de consument in het derde kwartaal voor 18,9 miljard euro in de detailhandel uitgegeven. Per huishouden is dit een besteding van gemiddeld 2 770 euro. Van dit bedrag is bijna tweederde uitgegeven in de non-foodbranches van de detailhandel, waartoe onder meer drogisterijen, de winkels in elektronica en de kledingwinkels behoren.

Branche consumentenelektronica groeit 6,8% In het derde kwartaal hebben de winkels in consumentenelektronica een relatief hoge omzetgroei geboekt (+6,8%). In deze branche worden witgoed, bruingoed, geluidsdragers en computers verkocht. Ook de drogisterijen zagen de omzet flink toenemen (+6,7%). Het minst nam de omzet toe bij de doe-het-zelfwinkels (+3,7%) en de winkels in woninginrichtingsartikelen (+3,3%)

CBS-Persdienst
Postbus 4000 Omzetvolume detailhandel in september gedaald 2270 JM Voorburg In september is het omzetvolume van de detailhandel met 2,5% tel. (070) 337 58 16
fax (070) 337 59 71 gedaald ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. De geldomzet is in E-mail: september met 3,3% gestegen en de prijsstijging is uitgekomen op (persdienst@cbs.nl) 5,9%. Nog niet eerder dit jaar zijn de prijzen zo sterk gestegen. De groei van de omzet in september is overigens geremd doordat september dit jaar een minder gunstige samenstelling van de Het CBS koopdagen heeft dan vorig jaar. is een dienst van
het Ministerie van
Economische Zaken

CBS Persbericht PB01-254 pagina 1 van 2Technische toelichting
De totale detailhandelsomzet omvat zowel de door winkels (food en non-food) behaalde omzet als de omzet van de postorderbedrijven en de ambulante handel. De hier gepresenteerde uitkomsten hebben een voorlopig karakter. Tenzij anders vermeld, wordt de ontwikkeling gegeven ten opzichte van dezelfde periode van het voorgaande jaar. Bij de beoordeling van de maandelijkse omzetverandering dient men rekening te houden met het verschil in verkoopdagen. Zo heeft september 2001 een vrijdag minder, maar een zondag meer dan september 2000.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie