Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Woningmarkt kan nieuwe beleidsmaatregelen niet aan

Datum nieuwsfeit: 08-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
NVB Bouwondernemers & Ontwikkelaars

NIEUWS Persbericht NVB-voorzitter Van Harssel in jaarrede:
Woningmarkt kan nieuwe beleidsmaatregelen niet aan

De Nederlandse woningmarkt raakt verstopt. Het is daarom noodzakelijk dat het ministerie van VROM stopt met het uitvoeren van de voorgenomen maatregelen die niet alleen sterk kostenverhogend werken, maar bovenal de prijs-kwaliteitverhouding verstoren en dus het totale bouwproces nóg meer verlammen.

Deze klemmende oproep aan het kabinet doet Henk van Harssel, voorzitter van de NVB Vereniging voor projectontwikkelaars in zijn rede tijdens de NVB Jaarvergadering op donderdag 8 november in kasteel De Wittenburg in Wassenaar.

Van Harssel hekelt in zijn jaarrede het ongelooflijk aantal maatregelen dat het ministerie van VROM op stapel heeft staan, maar daarmee tegelijk blijk geeft geen oog te hebben voor de praktijk. Het gaat dan vooral om maatregelen als onder andere de voorgestelde aanpassingen van het Bouwbesluit die met forse kostenverhogingen gepaard gaan van zon vijftien procent of meer, de voorgestelde wijzigingen van de wet op de ruimtelijke ordening, de openruimte heffing en het initiatiefwetsvoorstel tot aanscherping van de Wet Voorkeursrecht.

Helemaal een doorn in het oog van de NVB-voorzitter is de mogelijke invoering van de brede exploitatievergunning waarmee staatssecretaris Remkes de vrije kavelbouw wil gaan afdwingen. Hiermee loopt het totale bouwproces, de sociale sector incluis, het risico als een dominospel om te vallen en zelfs productiecijfers van amper 40.000 woningen per jaar of nog minder niet denkbeeldig zijn.

Volgens Van Harssel is het initiatief van Remkes om door middel van een task force te proberen de woningbouwproductie uit het slop te halen prijzenswaardig. Maar, zo merkt hij op, wat is daarvan de waarde als tegelijk linksom allerlei andere belemmerende maatregelen weer over ons heen worden gestort? Daarom is ons voorstel aan het kabinet heel simpel. Rakel alstublieft niet alles op. Maar zorg eerst dat de zaakjes voor elkaar zijn. Dus bevries liever de nieuwe maatregelen, want de woningmarkt kan het allemaal echt niet aan.

In zijn jaarrede haalt NVB-voorzitter Van Harssel verder fel uit naar het gevoerde beleid van de staatssecretaris. Hoewel destijds veelbelovend begonnen, heeft Remkes geweldig veel overhoop gehaald, maar loopt hij voortdurend vast op zn eigen ideeën. De woningbouwproductie is lager dan ooit, de stedelijke vernieuwing dreigt te verzanden in tal van procedures en het wantrouwen tussen gemeenten en marktpartijen is nog nooit zo groot geweest.


---

---

Voor meer informatie, vragen en/of opmerkingen kunt u contact opnemen met:
NVB Vereniging voor projectontwikkelaars, Drs. N. Rietdijk, telefoon 070-386 02 04

---

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie