Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

EVO blij met kritisch oordeel OESO over maritieme kartels

Datum nieuwsfeit: 08-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

Kartelbolwerk rederijen wankelt
EVO blij met kritisch oordeel OESO over maritieme kartels

De verladersorganisatie EVO kan zich volledig vinden in de hoofdconclusie van het rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Deze organisatie stelt dat de wereldwijde vrijstellingsregelingen voor conferences van het verbod om onderling prijzen af te spreken, geen zin meer hebben. Conferences zijn commerciële samenwerkingsverbanden van rederijen.

Reeds jaren vechten verladers tegen concurrentiebeperkende praktijken in de maritieme sector. In Europa heeft dit weliswaar geleid tot veroordelingen van rederijen door de Europese Commissie, maar tot intrekking van de vrijstellingsverordening zelf is het nooit gekomen. Met het deze week gepubliceerde OESO-rapport in de hand kunnen verladersorganisaties de discussie over het intrekken van de vrijstellingsregelingen effectief voeren.

De OESO komt onomwonden tot de slotsom dat:
· het vrijstellingssysteem, dat van het eind van de negentiende eeuw dateert, zijn waarde heeft verloren; · de lijnvaart niet principieel afwijkt van andere industriële sectoren en derhalve in vrije concurrentie moet opereren; · onderlinge prijsafspraken gebaseerd zijn op de kosten van de slechtst presterende carrier binnen een conference.

EVO vertrouwt er op dat dit rapport een bijdrage levert aan het doorbreken van de impasse waarin het debat over dit onderwerp zich al jaren bevindt.

PB 2001.57
8 november 2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie