Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

ICT-er Prof Maarten Looijen krijgt 'van Wijngaarden-penning'

Datum nieuwsfeit: 08-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

NGI PLATFORM VOOR ICT PROF.

Prof.dr.ir. Maarten Looijen krijgt van Wijngaarden-penning

Prof.dr.ir. Maarten Looijen krijgt 'van Wijngaarden-penning'

Op 8 november zal Maarten Looijen de 'prof.dr.ir. van Wijngaarden-penning' in ontvangst nemen op het congres 'Human Capital in de ICT' in Figi te Zeist. Het NGI heeft hem de penning toegekend om zijn enorme bijdrage aan de professionalisering van het IT beheer in Nederland.

Het NGI bestuur heeft in 1988 de 'prof.dr.ir. van Wijngaarden-penning' ingesteld. Van Wijngaarden is een van de eerste prominente ICT-ers in Nederland. Hij stond aan de wieg van het Mathematisch Centrum, thans het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) en van het Nederlands Rekenmachine Genootschap (NRMG), thans het NGI.

NGI, als beroepsvereniging, platform voor ICT professionals, kent de penning toe aan ICT-ers uit wetenschap of bedrijfsleven, die een belangrijke rol hebben gespeeld bij de professionele ontwikkeling van de ICT in Nederland.

Maarten Looijen nam dit voorjaar afscheid als hoogleraar Informatiestrategie en Beheer van Informatiesystemen aan de TU Delft.

Daarvoor werd de penning al toegekend aan Joep van Oostrom, Eckart Wintzen en Ton Risseeuw. Zij voldeden aan de kwalificatie: een leven in de informatica, niet alleen als homo economicus in een arbeidsorganisatie, maar ook met uitstraling en ambitie buiten de directe functie die men bekleedt.

Maarten Looijen is daar een voorbeeld van. In zijn afscheidsrede getiteld'Een cruise langs zonnige en minder zonnige plaatsen' doet hij relaas van zijn loopbaan. Hij begon zijn werkzaam leven op de Holland-Amerika Lijn als stuurman en ging halverwege de jaren '60 MO-wiskunde studeren, daarna via van der Heem, naar de Wiskundige Dienst van de TH Delft, waar hij in 1978 toetrad tot de directie. Begin jaren '80 werd hij directeur van het Duyverman (toen nog Defensie) Computer Centrum (DCC) in Maasland, alwaar hij het aspectgebied Beheer en Exploitatie van automatiseringsmiddelen tot een professie ontwikkelde. Hij promoveerde op dit onderwerp in 1988 bij de bekende professor Theo Bemelmans. Beheer in de ICT werd zo van 'stiefkind' tot 'ideale schoonzoon' getransformeerd.

Maarten Looijen stond ook aan de wieg van diverse AMBI-modules. In 1990 kreeg hij een leerstoel 'beheer' bij de TU-Delft. Beheer werd wetenschappelijk onderbouwd en ingericht met gebruik van praktische kennis en ervaring. Volgens het NGI is ICT Beheer mede door Maarten Looijen als vak onderkend en erkend geworden.

De arbeidsreis van Maarten is nog niet ten einde. In de 3e wereld is hij nog altijd actief om ICT en ICT Beheer te onderwijzen daarmee uit te dragen. Een goede missie waar ons vakgebied hem zeer erkentelijk voor is.
De erepenning zal Maarten Looijen uitgereikt worden op 8 november a.s tijdens het NGI congres 'Human Capital in de ICT' in Figi te Zeist.

Voor meer informatie:Secretariaat NGI,Arjan van Dijk tel: 030 284 45 10 of 06 511 834 93
Het NGI, platform voor ICT professionals, is het platform in onze ICT-wereld. Onafhankelijk. En met meer dan 4.000 leden de grootste ICT-beroepsvereniging in Nederland.


01 okt 01 07:01
reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie