Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Europese Unie wil filmindustrie nieuw leven inblazen

Datum nieuwsfeit: 08-11-2001
Bron: FNV
Zoek soortgelijke berichten
FNV

Promoot de Europese film
Europa - (europa@dds.nl)

De Europese Unie (EU) wil de Europese filmindustrie nieuw leven inblazen. Volgens een rapport van het Europees Parlement (EP) circuleren Europese films te weinig in andere lidstaten. Daardoor krijgen veel films onvoldoende bekendheid. De Amerikaanse Hollywoodfilms nemen maar liefst 73,7% van de Europese filmmarkt in beslag.

Er bestaan al verschillende stimuleringsprogramma's voor de Europese filmindustrie. Die programma's hebben de filmindustrie nog niet echt versterkt. Terwijl dat goed zou zijn voor de culturele ontwikkeling van de lidstaten én de werkgelegenheid. Het Europees Parlement wil dat de filmindustrie voor 2005 fors groeit zodat er 350.000 nieuwe banen bijkomen.

Vooral het gebrek aan kapitaal ziet het EP als belangrijkste oorzaak voor de zwakke Europese filmindustrie. Vaak kunnen kwalitatief goede films niet eens verschijnen door onvoldoende financiering. Bovendien is er te weinig geld voor promotie. Landen als Frankrijk en Groot Brittannië hebben al projecten opgezet om de filmsector verder te ontwikkelen. In de EU wordt slechts 3 tot 6% van het budget besteed aan de promotie van nieuwe Europese films. In de Verenigde Staten (VS) is dat 30%. Het EP wijst er op dat het met de filmindustrie in de kandidaat-lidstaten nog slechter is gesteld. Nieuwe maatregelen zijn dus hard nodig, zowel voor de bestaande lidstaten als de toetredende landen. Om de culturele diversiteit in de Europese filmindustrie te handhaven is een bijdrage van de lidstaten noodzakelijk. (08/11/2001)

Meer Europees nieuws? Ga naar www.fnv.nl/europa

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie