Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Horst Gersonlezing voor kunstgeschiedenis in Groningen

Datum nieuwsfeit: 08-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

30 okt 2001

Nummer 149 22 oktober 2001

Horst Gersonlezing voor kunstgeschiedenis

Jennifer Montagu over 18e eeuwse beeldhouwkunst

Gianlorenzo Bernini
Horst Gersonlezing
Noot voor de pers

Op donderdag 8 november 2001 vindt de elfde Horst Gersonlezing plaats. Spreker is de Britse kunsthistorica, prof. Jennifer Montagu van het Warburg Institute in Londen. In haar lezing getiteld: The Aesthetics of Roman Eighteenth Century Sculpture. Late Baroque, Barochetto or A Discrete Art Historical Period? gaat zij in op de veranderingen in de beeldhouwkunst in Rome na het overlijden van Gianlorenzo Bernini in 1680. De lezing vindt plaats om 16.30 uur in het Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen.

Voorafgaand aan de lezing van Montagu houden twee andere experts op het gebied van de beeldhouwkunst een lezing over Nederlandse en Italiaanse sculptuur uit de zeventiende en achttiende eeuw. Deze vinden plaats in de Singelzaal, Radesingel 6 te Groningen. Om 11.30 uur begint de lezing Intelligenza - grazia - verità; sculpture in Rome after Bernini van Dr. Frank Martin (Berlin-Brandenburgische Akademie der Wissenschaften) en om 13.30 uur spreekt drs. Frits Scholten (Rijksmuseum, Amsterdam) over Herhalingen in beeld. Reproducties in 17e-eeuwse Nederlandse beeldhouwkunst. Alle lezingen zijn vrij toegankelijk, zonder opgave vooraf.

Gianlorenzo Bernini

Iedere bezoeker van Rome kent de naam van Gianlorenzo Bernini, de zeventiende-eeuwse beeldhouwer en architect die de stad haar huidige, barokke aanzien heeft gegeven. Hij schiep het St. Pietersplein, ontwierp het enorme altaar en de Zetel van Petrus in de St. Pieterskerk, maakte de beroemde Vier Rivieren-fontein op het Piazza Navona en talloze andere fonteinen en monumenten in Rome. Vanaf zijn twintigste werkte hij vrijwel uitsluitend in pauselijke dienst en domineerde hij het artistieke toneel in Rome en Italië tot aan zijn dood in 1680. Maar hoe ontwikkelde de beeldhouwkunst zich na Bernini's dood? Bleven beeldhouwers de barokke vormentaal van de overleden meester herhalen of schiepen zij een nieuwe stijl? Hoe zou men die nieuwe stijl eventueel moeten karakteriseren? Deze vragen zullen worden besproken in de lezing van professor Jennifer Montagu, een autoriteit op het gebied van zeventiende- en achttiende-eeuwse Italiaanse beeldhouwkunst, die talloze boeken en artikelen over dit onderwerp op haar naam heeft staan.

Horst Gersonlezing

De Horst Gersonlezing wordt om de twee jaar georganiseerd door de Stichting Gerson Lezingen in samenwerking met de Faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit te Groningen. De Stichting Gerson lezingen werd opgericht ter nagedachtenis van Horst Gerson, een internationaal vermaarde hoogleraar Kunstgeschiedenis van de Rijksuniversiteit Groningen, die in 1978 overleed.

Noot voor de pers


* Nadere informatie: Jan de Jong, penningmeester van de Stichting Gerson Lezingen, Instituut voor Kunst- en
Architectuurgeschiedenis, kamer 305, telefoon (050)363 60 91,

e-mail: (j.l.de.jong@let.rug.nl)

* U kunt bij hem tevens een foto aanvragen: © Ludwin Paardekooper (vrij van beeldrecht). De foto toont een kunstwerk dat in de lezing besproken wordt en op de voorkant van de omslag van de gedrukte tekst van de lezing komt te staan: 'Paolo Posi (ontwerp) en Pietro Bracci (sculptuur), Grafmonument van kardinaal Renato Imperiali, ca 1741, Rome, kerk van S. Agostino'

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie