Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Elfde Horst Gersonlezing over 18e eeuwse beeldhouwkunst

Datum nieuwsfeit: 08-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Elfde Horst Gersonlezing: Jennifer Montagu over 18e eeuwse beeldhouwkunst

De Britse kunsthistorica Jennifer Montagu gaat in haar lezing in op de veranderingen in de beeldhouwkunst in Rome na het overlijden van Gianlorenzo Bernini in 1680. Deze beeldhouwer en architect heeft de stad haar huidige, barokke aanzien gegeven. Hij schiep het St. Pietersplein, ontwierp het enorme altaar en de Zetel van Petrus in de St. Pieterskerk, maakte de beroemde Vier Rivieren-fontein op het Piazza Navona en talloze andere fonteinen en monumenten in Rome. Voorafgaand aan de lezing van Montagu houden twee andere experts op het gebied van de beeldhouwkunst een lezing over Nederlandse en Italiaanse sculptuur uit de zeventiende en achttiende eeuw. (Deze twee lezingen vinden plaats op een andere locatie dan de Gersonlezing.)


-11.30 uur: 'Intelligenza - grazia - verità; sculpture in Rome after Bernini' door dr. Frank Martin (Berlin-Brandenburgische Akademie der Wissenschaften).


-13.30 uur: 'Herhalingen in beeld. Reproducties in 17e-eeuwse Nederlandse beeldhouwkunst' door drs. Frits Scholten (Rijksmuseum, Amsterdam).

De Horst Gersonlezing wordt om de twee jaar georganiseerd door de Stichting Gerson Lezingen in samenwerking met de Faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit Groningen. De Stichting Gerson lezingen werd opgericht ter nagedachtenis aan Horst Gerson, een internationaal vermaarde hoogleraar Kunstgeschiedenis van de Rijksuniversiteit Groningen, die in 1978 overleed.

Datum en tijd

donderdag 8 november 2001, 11.30, 13.30 en 16.30 uur

Spreker

professor Jennifer Montagu, kunsthistorica van het Warburg Institute (Londen)

Titel

The Aesthetics of Roman Eighteenth Century Sculpture. Late Baroque, Barochetto or A Discrete Art Historical Period?

Plaats

Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen.

NB: De lezingen voorafgaand aan de Horst Gersonlezing vinden plaats in de Singelzaal, Radesingel 6, Groningen

Informatie


-Jan de Jong, penningmeester van de Stichting Gerson Lezingen, Instituut voor Kunst- en Architectuurgeschiedenis, tel. (050)363 60 91, e-mail: (j.l.de.jong@let.rug.nl)


- U kunt bij hem tevens een foto aanvragen: © Ludwin Paardekooper (vrij van beeldrecht). De foto toont een kunstwerk dat in de lezing besproken wordt en op de voorkant van de omslag van de gedrukte tekst van de lezing komt te staan: 'Paolo Posi (ontwerp) en Pietro Bracci (sculptuur), Grafmonument van kardinaal Renato Imperiali, ca 1741, Rome, kerk van S. Agostino'.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie