Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Overeenstemming over veiling benzinestations Rijkswegen

Datum nieuwsfeit: 08-11-2001
Bron: Ministerie van Financien
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Financien

Persbericht

No 01/302
Den Haag
8 november 2001

Overeenstemming over veiling benzinestations Rijkswegen

De onderhandelingen van de overheid met de marktpartijen over de uitwerking van de plannen voor de veiling van de benzinestations langs Rijkswegen zijn afgerond. Met dit akkoord is het doel van de MDW-operatie, het vergroten van de marktwerking en creëren van kansen voor nieuwe toetreders, mogelijk gemaakt. Dit wordt vandaag in een brief van de ministers van Economische Zaken en Financiën aan de Tweede Kamer gemeld.

Met de vertegenwoordiger van de oliemaatschappijen, VNPI, en haar leden, alsmede met de VPR (Vereniging van Particuliere Vergunninghouders langs Rijkswegen) was eerder al overeengekomen dat tussen 2002 en 2023 alle circa 250 benzinestations langs Rijkswegen worden geveild. Met de afzonderlijke oliemaatschappijen zijn thans afspraken gemaakt over de volgorde waarin deze stations worden geveild. De stations zijn daarbij evenwichtig, naar volume en regionale spreiding, ingedeeld in een veilingschema. De eerste zeven-en-een-half jaar van het veilingschema wordt begin december openbaar gemaakt.

Daarnaast heeft de overheid met Belangenvereniging Tankstations (BETA), BOVAG, VNPI en de VPR voor de exploitanten op tankstations langs de Rijkswegen een regeling getroffen. Deze regeling is een terugvaloptie voor het geval de afzonderlijke oliemaatschappijen met hun exploitanten geen andere afspraken maken. De regeling komt er op neer dat gedurende een overgangsperiode exploitanten kunnen worden 'meegeveild' met de concessie. De partij die een concessie in de veiling verwerft zal dan een contract met de exploitant moeten aangaan. Dit contract moet de exploitant de mogelijkheid bieden om ongeveer hetzelfde ondernemers-resultaat te realiseren als daarvoor. De overgangsperiode duurt voor gewone exploitanten tot en met 31 december 2016 en voor de zogenaamde aangewezen exploitanten tot en met 31 december 2019.

De veilingsystematiek zal door de overheid zelfstandig worden ontwikkeld. De veilingregeling wordt in november aan de Nma voor advies voorgelegd en na terugkomst aan de Tweede Kamer aangeboden. Naar verwachting zal de eerste veiling van benzinestations medio 2002 worden georganiseerd. Dit is een jaar later dan eerder voorzien. Het veilingschema is zodanig 'ingedikt' dat het eindmoment waarop alle concessies zullen zijn geveild niet is verschoven.

Woordvoerder: drs. S.A.E. Schrover

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie