Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Registratie ondergrondse olietanks in Zuid-Holland

Datum nieuwsfeit: 08-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Het Kadaster

Nieuws

Apeldoorn, 8 november 2001

Registratie ondergrondse tanks
In Zuid-Holland is een geslaagde proef uitgevoerd met registratie van 1000 ondergrondse olietanks.

In de Nederlandse bodem liggen 330.000 opslagtanks. Deze zijn na de overschakeling op aardgas niet meer in gebruik. Dit wil echter niet zeggen dat ze kunnen blijven liggen: de kans bestaat dat ze gaan lekken. Daarom is het Besluit Opslaan in Ondergrondse Tanks uitgevaardigd. Oude tanks moeten gemeld worden bij de gemeente en worden opgegraven, tenzij deze op goedgekeurde wijze onklaar zijn gemaakt. Vanaf 1999 is alleen verwijdering nog mogelijk. De gemeenten zijn verplicht van de ondergrondse tanks een registratie bij te houden. Het probleem daarbij is dat de beschikbaarheid en toegankelijkheid van de informatie vaak niet optimaal zijn. Ook voor een (potentiële) koper is registratie van groot belang. Goede informatie voorkomt pijnlijke verrassingen achteraf, die kunnen leiden tot schadeclaims.

Proef
Bij negen gemeenten in Zuid-Holland heeft het Kadaster een jaar lang een proefregistratie uitgevoerd. Daarbij werden ongeveer 1000 ondergrondse tanks in de kadastrale registratie opgenomen. Bij de percelen waar een tank in de grond ligt, werd in de registratie de code OT vermeld. OT staat voor ondergrondse olietank: inlichtingen bij de gemeente. Met de proef wilden we kijken hoe raadplegers van het Kadaster reageren op deze informatie.

Evaluatie
Bij de evaluatie hebben we aan de negen gemeenten en aan de 15 notaris- en 21 makelaarskantoren in deze gemeenten hun mening over de registratie van de olietanks gevraagd. Zowel de gemeenten als notariaat en makelaardij bleken eenduidige registratie van ondergrondse olietanks noodzakelijk te vinden. Er was dan ook sprake van een nuttige en geslaagde proef.

Relatie met wetsvoorstel Kenbaarheid publiekrechtelijke beperkingen De olietanks hebben een relatie met het wetsvoorstel Kenbaarheid publiekrechtelijke beperkingen onroerende zaken, dat bij de Raad van State ligt. Het is nog niet duidelijk of deze wet in eerste instantie ook op de olietanks van toepassing zal zijn. Voor verdere regelgeving sluiten we in elk geval aan bij dit wetsvoorstel.


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie