Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Mantelzorgers vertellen zorgen aan Vliegenthart

Datum nieuwsfeit: 08-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Mantelzorgers vertellen zorgen aan Vliegenthart

Mantelzorgers - mensen die voor een gehandicapte of (chronisch) zieke partner, familielid of kennis zorgen worden te zwaar belast. Oorzaak is het tekort aan plaatsen en professionele hulpverleners in de thuiszorg, dagopvang en verpleeghuizen. Dinsdagmiddag legde de actiegroep Grijs Wijs de problemen van mantelzorgers voor aan staatssecretaris Vliegenthart.

Naast de zware belasting klagen de mantelzorgers over het ontbreken van financiële tegemoetkomingen. Het persoonsgebonden budget waarmee ook mantelzorgers betaald zouden kunnen worden - is bijvoorbeeld te ingewikkeld. Een andere klacht van de groep is dat de meeste huisartsen vooral oog hebben voor de patiënten en te weinig voor de vaak overbelaste mantelzorgers.

Tegenover de staatssecretaris beklaagde de actiegroep, die volledig uit vrouwen bestaat, zich erover dat hun problemen niet worden gehoord. Waar we onze problemen ook voorleggen, het lijkt wel of iedereen het zoeken naar oplossingen op het bord van een ander legt. Vliegenthart ging de vragen echter niet uit de weg en besprak met de groep de mogelijke oplossingen.

Goede regeling

De staatssecretaris kent de problemen van mantelzorgers. Zij stelde eerder al tweeënhalf miljoen gulden beschikbaar voor het ontwikkelen van steunpunten waar mantelzorgers terecht kunnen voor contacten met collegas en waar ze ervaringen kunnen uitwisselen. Het Sociaal Cultureel Planbureau is in opdracht van het ministerie onlangs een onderzoek begonnen naar de financiële problemen van mantelzorgers en aan de arbeidsmarktproblemen in de professionele zorg wordt al langer hard gewerkt. De resultaten daarvan zullen echter pas op de langere termijn zichtbaar worden. Vliegenthart pleit in haar contacten met collega-staatssecretaris Verstand voor een goede regeling voor het combineren van arbeid en zorg. Zon regeling maakt het voor mantelzorgers gemakkelijker om de zorg voor huisgenoten of anderen op zich te nemen.

Tot slot kan ook het persoonsgebonden budget een bijdrage leveren aan het ontlasten van mantelzorgers. Bij de indicatiestelling voor het recht op zorg zal dan goed moeten worden afgewogen waar de grens ligt tussen wat mensen vanzelfsprekend voor elkaar doen en wat in aanmerking komt voor geïndiceerde zorgverlening. Voor ons is daarbij het criterium dat ook mantelzorgers in staat moeten zijn zelf invulling te geven aan hun leven, stelde Vliegenthart. Zij zegde ook toe de suggesties van de actiegroep te zullen bespreken met het Landelijk Overleg Mantelzorgers.

Mantelzorg staat deze week extra in de aandacht. Aanstaande vrijdag vindt de jaarlijkse Dag van de Mantelzorg plaats. Deze dag is bedoeld om aandacht te vragen voor alle mantelzorgers in Nederland.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie