Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vier Eindhovense scholen bij landelijke niet-roken wedstrijd

Datum nieuwsfeit: 08-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Eindhoven

Persbericht: 8 november 2001

Start Actie Tegengif onder 1e en 2e klassers

Vier Eindhovense scholen doen mee aan landelijke niet-roken wedstrijd

Op donderdag 1 november ging de landelijke niet-roken wedstrijd Actie Tegengif van start. Het startsein werd gegeven door leerlingen van de Christelijke Waldheim Mavo in Baarn. Zij ondertekenden donderdag hun niet-roken contract. Net als de leerlingen van het Pleincollege Aloysius, ROC Kempenpoort School voor voortgezet onderwijs, Pleincollege Eckart, Scholengemeenschap Antoon Schellens en het Lorentz Casimir Lyceum.

Het Trimbos-instituut en DEFACTO voor een rookvrije toekomst- namen het initiatief tot deze landelijke actie. De afgelopen maand hebben zich 1795 klassen opgegeven voor deelname. De actie richt zich op leerlingen in de eerste klassen en tweede klassen van scholen voor het voortgezet onderwijs. Actie Tegengifmaakt onderdeel uit van een Europees project genaamd The Smokefree Class Competition.

Het doel van Actie Tegengif is tweeledig: voorkomen dat jongeren beginnen met roken en jongeren motiveren met roken te stoppen. Zoals bekend is roken een belangrijke oorzaak voor het ontstaan van ziekten als kanker, hart- en vaatziekten en longziekten. De meeste jongeren die roken, beginnen ermee als ze tussen de 12 en 16 jaar oud zijn. Hoe jonger ze beginnen, hoe groter de kans dat ze blijven roken. De sociale groep waarin jongeren zich bevinden speelt voor hen een belangrijke rol bij de keuze om al of niet te beginnen met roken.

Op 1 november zetten de leerlingen van de eerste en tweede klassen van de vijf hiervoor genoemde scholen hun naam op een speciaal hiervoor ontwikkelde poster. Bovendien ondertekende elke deelnemende leerling een niet-roken contract.

De wedstrijdperiode van Actie Tegengif is van 1 november 2001 tot 1 mei 2002. Klassen die een half jaar niet roken en een originele foto of audiovisueel product van de klas inzenden, dingen mee naar de hoofdprijs van f 3.000,- of naar één van de 22 provincie-prijzen, een bezoek met de klas aan SixFlags Holland. De hoofdprijswinnaar maakt verder kans op een trip naar Kopenhagen. Een jury bepaalt op basis van de ingestuurde formulieren en de creatieve inzendingen (foto, audio-visueel product) welke klassen in de prijzen vallen. De uitslag van de wedstrijd wordt in mei 2002 bekend gemaakt.

Aan dit project doen naast Nederland ook Finland, Griekenland, Denemarken, Duitsland, Italië , Engeland, Oostenrijk, België, Frankrijk, Spanje, IJsland, Portugal, Luxemburg, Israël en Zwitserland mee. Op 31 mei 2002 Wereld niet-roken dag vindt de Europese loting plaats uit welk land er een klas naar Kopenhagen mag.

Scholen kunnen gratis meedoen aan Actie Tegengif. Alle leerlingen krijgen aan het eind van de periode een certificaat en een individuele beloning. Actie Tegengif is een gezamenlijk initiatief van het Trimbos-instituut en DEFACTO en wordt ten dele gefinancierd door de Europese Commissie.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie