Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Onderzoeks- en onderwijsproject behandeling pijnpatiënten

Datum nieuwsfeit: 09-11-2001
Bron: Ingezonden persbericht
Zoek soortgelijke berichten
Ingezonden persbericht

PIJNBEHANDELAARS STREVEN NAAR MAATWERK VOOR PIJNPATIENT
Het Samenwerkingsverband Pijndisciplines heeft een speciaal onderzoeks- en onderwijsproject voor de behandeling van pijnpatienten ontwikkeld. Een driejarig project dat nieuwe behandelingsmogelijkheden voor pijnpatienten mogelijk maakt.

Het SamenwerkingsVerband Pijndisciplines introduceert op 9 november in Leiden een speciaal onderzoeks- en onderwijsproject voor de behandeling van pijnpatiënten. In een omvangrijk programma voor deskundigheidsbevordering gaat men pijnpatiënten digitaal volgen. De verwachting is dat op deze manier zo'n duizend patiënten kunnen worden gevolgd. Daarbij wordt o.a. gekeken naar de individuele pijngeschiedenis, het type pijn, hoe en waarmee patiënten worden behandeld, en waarom en wanneer en op welke wijze een behandeling wordt aangepast. Door deze inventarisatie en vergelijking van gegevens krijgen artsen een gedetailleerder beeld van hun pijnpatiënten. De bevindingen worden eenmaal per kwartaal besproken en getoetst.

Het project is opgesteld met inachtneming van alle gangbare privacycodes. Doel van deze aanpak is dat behandelaars hun pijnpatiënten nog beter op maat kunnen helpen.

Het project start in januari 2002 en duurt drie jaar. De initiatiefnemers lanceren dit programma voor deskundigheidsbevordering vrijdag 9 a.s. tijdens het jaarlijkse congres van het Pijnplatform (Leids Universitair Medisch Centrum, Leiden). Dit is een samenwerkingsverband van de door het Ministerie van VWS gesteunde 4 pijnkenniscentra, de Stichting Pijn-Hoop, de Nederlandse Vereniging ter Bestudering van Pijn, Academische Ziekenhuizen, de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland, en de werkgroepen en secties pijnbestrijding van diverse medische en wetenschappelijke verenigingen. Ook de LHV, de landelijke huisartsenvereniging, steunt het project en verleent de deelnemende artsen zogeheten accreditatiepunten.

Door bundeling van krachten wil men niet alleen de behandelingsmogelijkheden voor chronische pijnpatiënten op een hoger niveau tillen, maar ook wil men de onderbehandeling verder in kaart brengen. Uit diverse onderzoeken blijkt namelijk dat er sprake is van onderbehandeling. In Nederland zijn ongeveer 800.000 mensen met chronische pijn, waarvan ruim 300.000 in aanmerking komen voor behandeling met sterke pijnstillers. Bijna de helft van hen wordt onvoldoende voor de pijn behandeld (Ned Tijdschr Geneeskd 2001;145:950-954).

Daarnaast is het bedoeling dat er meer kennis en inzicht wordt verworven over de toepassing van sterke pijnstillers als bijvoorbeeld opioïden. Verfijnde indicaties moeten resulteren in (verbeterde) richtlijnen voor het gebruik van opioïden in Nederland. Zo kunnen bijvoorbeeld deelnemende huisartsen meer maatwerk leveren voor hun (chronische) pijnpatiënten.

Chronische pijn is in Nederland een groeiend probleem, aldus Prof.dr. W. Zuurmond. Hij is hoogleraar pijnbestrijding aan de VU Amsterdam: " Pijn heeft een enorme impact op het dagelijks leven. Dat manifesteert zich in een hoog ziekteverzuim en resulteert uiteindelijk in een maatschappelijk isolement. "

Chronische pijn manifesteert zich bij vele ziekten. Nog steeds worden veel patiënten met kanker te laat adequaat voor hun pijn behandeld. En ruim de helft van de patiënten met chronische pijn denkt dat ze moeten leren leven met de pijn.

Prof. Zuurmond:" Gevaar is dat deze mensen in een neerwaartse pijnspiraal terechtkomen. Men gaat zich al of niet bewust aanpassen aan de pijn, men gaat bepaalde situaties vermijden, men krijgt pijn bij geringe bewegingen. Uiteindelijk kan dit resulteren in stijve spieren, gestoorde nachtrust en tenslotte in invaliditeit. En dan wordt de weg terug heel moeilijk. Hoe eerder deze neerwaartse pijnspiraal wordt doorbroken, hoe beter."

Voor meer informatie:

Secretariaat SamenWerkingsVerband Pijndisciplines, mevrouw H. Wieberneit-Tolman,

telefoon 071 - 518 1895.

Bijlage: Bevindingen uit recente NIPO-onderzoeken

Bevindingen uit recente NIPO-onderzoeken


· 2,5 miljoen Nederlanders (ouder dan 18 jaar) worden geconfronteerd met langdurige pijn.

· Vooral senioren (dus ouder dan 60 jaar) worden hierdoor gekweld.

· 28% van de ouderen (dit correspondeert met 800.000 personen) geeft aan last te hebben van het fenomeen langdurige pijn; een op de vijf hiervan wordt langer dan 20 jaar vrijwel dagelijks gehinderd door ernstige pijn.

· 400.000 Nederlanders ouder dan 60 jaar hebben dagelijks last van pijn.

· De belangrijkste oorzaken van chronische pijn zijn gewrichtsklachten: bij ongeveer 300.000 ouderen wordt de chronische pijn veroorzaakt door artrose.

· De helft van de patiënten die een pijnbehandeling ondergaan, constateert dat hun (ernstige) klachten niet verdwijnen.

· Chronische, dus jarenlange of maandenlange pijn heeft ernstige gevolgen voor het dagelijks leven. Grote fysieke inspanningen worden vrijwel onmogelijk. Boodschappen tillen, traplopen en wandelen worden een dagelijkse kwelling voor een groot deel van de senioren met chronische pijnklachten. Dit alles heeft ook ingrijpende gevolgen voor de geestelijke weerbaarheid van de ouderen. Klachten zoals oplopende frustraties (54%), snel prikkelbaar zijn (47%), slapeloosheid (42%), alsook depressiviteit (26%) en pure wanhoop (5%) illustreren dat het dagelijks leven ingrijpend verandert door chronische pijn.

· Bijna drie op de vijf (58%) patiënten vinden de pijnbehandeling even belangrijk als de behandeling van de onderliggende ziekte. Vooral patiënten met osteoporose (68%) zijn hierover zeer uitgesproken.

· Ruim de helft (55%) van de patiënten denkt dat ze moeten leren leven met de pijn. Het merendeel van de huisartsen is echter van mening dat er wel iets aan de pijn gedaan kan worden.

· De behandeling die men krijgt voor de pijn bestaat voornamelijk uit medicijnen en fysiotherapie. Vier op de vijf (82%) patiënten gebruiken medicijnen, vooral NSAID's. Slechts één op de tien (9%) patiënten gebruikt opioïden.

· Huisartsen schrijven opioïden vooral voor bij mensen met langdurige pijn bij kanker. Daarnaast komt volgens hen vooral pijn bij acute osteoporose (43%) voor een dergelijke behandeling in aanmerking.

· Bijna alle huisartsen (93%) denken dat patiënten met ernstige langdurige pijn waarschijnlijk tot zeker bereid zijn opioïden te gebruiken.

· De meest genoemde reden om deze medicijnen niet te gebruiken is de angst voor verslaving. Ook vier op de tien (42%) volwassenen zonder langdurige pijn noemt spontaan verslaving als kenmerk van morfine. Meerdere studies hebben echter inmiddels aangegeven dat deze angst voor verslaving onterecht is.reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...