Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kabinet stemt in met landelijke invoering C2000

Datum nieuwsfeit: 09-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Ministerie van Algemene Zaken
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Binnenlandse Zaken
en Koninkrijksrelaties

Persbericht Ministerraad
9 november 2001

KABINET STEMT IN MET LANDELIJKE INVOERING C2000

C2000 wordt landelijk ingevoerd als nieuw, landelijk dekkend digitaal systeem voor mobiele communicatie voor politie, brandweer, ambulancediensten en de Koninklijke marechaussee. Dit heeft het kabinet besloten op voorstel van staatssecretaris De Vries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Uit een proef met C2000 in de regio Amsterdam is gebleken dat het systeem op alle cruciale onderdelen aan de eisen voldoet.

Het nieuwe communicatiesysteem vergt een investering van bijna 1,5 miljard gulden. Het rijk betaalt hiervan bijna 1,1 miljard gulden. Politie, brandweer, ambulancediensten en marechaussee betalen bijna 400 miljoen gulden. De exploitatiekosten zijn naar verwachting 180 miljoen gulden per jaar. Hiervan betaalt het rijk 55 miljoen gulden.

Het kabinet streeft ernaar dat C2000 eind 2003 in heel Nederland zal zijn ingevoerd. Dat is een half jaar eerder dan in 1999 was gepland. C2000 gaat de bijna honderd verouderde analoge, afzonderlijke systemen van de verschillende hulpverleningsdiensten vervangen. C2000 maakt rechtstreekse communicatie tussen de verschillende diensten mogelijk, heeft landelijke dekking en is goed beveiligd tegen afluisteren. Portofoons krijgen een noodknop, waarmee de gebruikers onmiddellijk contact met hun meldkamer krijgen.

Uit onderzoek blijkt dat C2000 het best beschikbare systeem is. Er zijn op afzienbare termijn geen nieuwe systemen te verwachten die voldoen aan de eisen die de hulpverleningsdiensten stellen. Ook commerciële mobiele telefoniesystemen als GSM, UMTS of satellietcommunicatie vormen geen alternatief.

RVD, 09.11.2001reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie