Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Anciaux verdedigt afschaffing 'Culturele Manifestaties'

Datum nieuwsfeit: 09-11-2001
Bron: Vlaamse overheid
Zoek soortgelijke berichten
Vlaamse overheid

Het is alom bekend dat minister van Cultuur Bert Anciaux cultuurparticipatie hoog in het vaandel draagt. Maar in zijn ijver om het culturele landschap te verbeteren en te versterken, durft hij ook initiatieven die in het verleden een belangrijke functie hadden ter discussie te stellen. Af en toe is het daarbij nuttig om de knuppel eens in het hoenderhok te gooien.

Zeker in de beginjaren heeft het systeem van de Culturele Manifestaties de initiële doelstelling (cultuurspreiding) waar kunnen maken. Ondertussen is het culturele landschap sterk gewijzigd. De cultuurspreiding over heel Vlaanderen, dicht bij het publiek, is ingeburgerd. Er zijn ook tal van nieuwe culturele infrastructuren bijgekomen. Minister Anciaux meent daarom dat het systeem Culturele Manifestaties langzaam maar zeker zijn oorspronkelijke doelstelling is voorbijgeschoten. Hij besliste daarom recent om het systeem af te schaffen.

Deze beslissing moet gezien worden in een breder kader. Door het nieuwe decreet Lokaal Cultuurbeleid kunnen de lokale besturen in 2002 een half miljard, en in 2004 1,2 miljard frank extra besteden aan cultuur. De gemeenten moeten dan per inwoner wel 30 frank besteden om het verenigingsleven te ondersteunen. Dat moet de afschaffing van de Culturele Manifestaties ruimschoots kunnen compenseren.

Minister Anciaux wenste ook komaf te maken met de overdreven bureaucratische rompslomp en betutteling die met de Culturele Manifestaties gepaard ging. Om deze subsidies, die maximum 7000 frank per optreden per vereniging bedragen toe te kennen, zijn twaalf voltijdse werkkrachten nodig. De kost van het bestaande systeem lag hoger dan de subsidiëring zelf. Bovendien leidde de subsidie tot concurrentievervalsing tussen de artiesten.

Het is echter nooit de ambitie geweest van de minister om het kind met het badwater weg te gooien, integendeel. Van bij aanvang heeft hij aangekondigd dat de nieuwe lijst 'Jong Talent' aan cultuurcentra, gemeenschapscentra en verenigingen zal toelaten om jonge groepen met een nog verhoogde subsidie te contacteren. En voor bijzondere doelgroepen (bejaardentehuizen, penitentiaire instellingen, psychiatrische instellingen, asielcentra,.) heeft minister Anciaux de middelen van de vzw Cubido (Cultuur voor Bijzondere doelgroepen) verhoogd van 11 naar 12,5 miljoen frank.

Minister Anciaux erkent dat deze beleidswijziging nogal bruusk doorgedrukt werd. De minister is bereid om na te denken over alternatieven voor het systeem van de Culturele Manifestaties op voorwaarde dat deze de laagdrempelige cultuurparticipatie verhogen, de kwaliteit verzekeren en misbruiken uitsluiten. Het afgeschafte systeem voldeed niet meer aan deze voorwaarden. De minister is bereid om middelen ter beschikking te stellen voor voorstellen uit het verenigingsleven die wél aan deze voorwaarden voldoen.

info : Koen T'Sijen, woordvoerder van
minister Anciaux - tel. (02) 553 28 11
e-mail: (persdienst.anciaux@vlaanderen.be)


---

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie