Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Inhoud van Psy, tijdschrift over geestelijke gezondheidszorg

Datum nieuwsfeit: 09-11-2001
Bron: Ingezonden persbericht
Zoek soortgelijke berichten
Ingezonden persbericht

Persbericht
Psy, tijdschrift over de geestelijke gezondheidszorg Nummer 12, verschijningsdatum 9 november 2001

Dossier: Asielzoekers
Het strengere asielbeleid is een ramp voor vluchtelingen die psychisch in de knoop zitten. Eenmaal uitgeprocedeerd vertrekken steeds meer asielzoekers 'met onbekende bestemming'. Dat betekent dat ze in het illegale circuit terecht komen. Zonder onderdak, zonder geld en zonder geestelijke hulp. Dat leidt tot schrijnende toestanden, want mensen die geestelijk toch al uiterst labiel zijn kunnen onder deze onzekere omstandigheden maar nauwelijks het hoofd boven water houden. 'Ik ben christelijk daarom mag ik mezelf niet doodmaken', zegt de Ethiopische Asaefash Reda (36). 'Maar waarom ben ik geboren? Ik voel mezelf niet, Ik ben dood van binnen.' Uit diverse onderzoeken blijkt dat psychiatrische stoornissen, vooral depressie en posttraumatische stressstoornis, veelvuldig voorkomen bij asielzoekers. Ook bij de alleenstande minderjarige asielzoekers, de ama's, waarvan er nu ongeveer 15.000 in Nederland verblijven. Slechts een fractie van deze vluchtelingen krijgt geestelijke hulp. Jaarlijks wordt veertig miljoen gulden uitgetrokken voor psychische hulpverlening aan asielzoekers die nog in een procedure zitten. Het Koppelingsfonds heeft sinds 1998 bijna 700.000 gulden uitgekeerd aan instellingen die illegale vluchtelingen behandelen.

Interview: Theo Compernolle
Psychiater Theo Compernolle, sinds jaar en dag Belg in Nederland, vindt dat ziekmakende conflicten op het werk niet via de Wao moeten worden opgelost. Hij stelt voor een nieuwe Wet ArbeidsConflict - Wac - in het leven te roepen waamee die 'honderdduizenden boze mensen' geholpen moeten gaan worden. Niet via de ziektewet en niet door dokters, vindt Compernolle, want 'als dokters ergens geen verstand van hebben, is het van oplossen van conflicten'. De ziektewetmachinerie draait bovendien buitengewoon langzaam, terwijl bij arbeidsconflicten juist snel moet worden opgetreden, aldus de psychiater. Verder wordt er te veel over stress gezeurd. 'We praten het in Nederland elkaar allemaal aan.' Een goede nachtrust van acht uur is al een belangrijk wapen tegen stress, zegt Compernolle, 'Als je goed geslapen hebt, kom je doorgaans de dag prima door.'

Achtergrond: Cliënten delen rapportcijfers uit
Met een eenvoudige vragenlijst van zestien gesloten vragen kan de cliënt in de geestelijke gezondheidszorg zijn tevredenheid uitdrukken voor de hulp die hij ontvangt. Het is de bedoeling dat alle instellingen in de ggz deze Thermometer Cliëntwaardering gaan gebruiken, zodat er gelijkluidende informatie van cliënten wordt verzameld en instellingen ook onderling vergeleken kunnen worden.
Over het algemeen heerst tevredenheid dat er nu één instrument is, maar er is ook kritiek. Het instrument zou nog niet volledig betrouwbaar zijn. 'Met als gevolg dat we in ieder geval voorlopig met een half-ontwikkeld ondezoeksinstrument moeten werken', aldus een van de critici.

Verder in deze Psy:


* Kwartiermaken voor psychiatrische patiënten

* Opinie: Verelendung versus verwenzorg. Chronische patiënten zijn opgegeven

* Verdwenen trends: droomduiding

* Casus: psychiater klapt uit de school

* Zeven vragen: bemoeizorger Gerard Lohuis

* Actuele berichten

* Recensies

* Prikbord: actuele informatie over bijeenkomsten en nieuwe uitgaven
Losse nummers van Psy kunnen worden aangevraagd bij de redactie Telefoon: 030 2874020
E-mail : (redactie@psy.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie