Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

NOS, tekst gesprek met minister-president op Radio 3

Datum nieuwsfeit: 09-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Algemene Zaken
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Algemene Zaken


1red10188
09-11-2001, NOS, Met het oog op morgen, Nederland 3, 23.07 uur

MINISTER-PRESIDENT KOK NA AFLOOP VAN DE WEKELIJKSE

MINISTERRAAD OVER DE NEDERLANDSE BIJDRAGE AAN DE OORLOG IN

AFGHANISTAN

CARASSO:
Hoe is het eigenlijk gegaan? Heeft president Bush Nederland onder druk gezet om een bijdrage te leveren of hebben we zelf troepen, mensen, fregatten aangeboden?

KOK:
Nee, we zijn niet onder druk gezet. We hebben wel na 11 september gezegd, solidariteit is niet alleen een papieren begrip, maar ook iets wat je in de praktijk moet willen brengen. Zo zijn er al weken geleden eerste contacten geweest vanuit de Verenigde Staten met een groot aantal landen. Ook met Nederland. Vervolgens heeft de Verenigde Staten op basis van een aantal indicaties die wij gegeven hadden een soort lijstje gemaakt wat men aan ons heeft voorgelegd als verzoek. Over dat verzoek heeft politiek overleg plaatsgevonden tussen de betrokken ministers in de eerste plaats en daarna binnen het kabinet. We hebben zoals vandaag gebleken is, ja tegen gezegd.

CARASSO:
Nu moet dat nog allemaal verder worden ingevuld, concreet. De Fransen zeggen, wij doen wel mee, maar we willen wel weten wat er precies gebeurt. En we willen meepraten over de militaire planning. Legt Nederland die eisen ook op tafel?

KOK:
In de eerste plaats hebben we aan de directe gevechtshandelingen geen deel. Het is allemaal monitoren van zeebewegingen. Humanitaire transporten en ook verkenningsvluchten van F-16's.

CARASSO:
Wil dat zeggen dat u dan niet bij de planning betrokken hoeft te worden?

KOK:
Ik moet uiteraard bij de planning worden betrokken, maar dat zijn allemaal activiteiten die enigszins ondersteunend en begeleidend zijn, ook in de logistieke sfeer, ten opzichte van de echte militaire acties. Nederland heeft hiermee geen deel in de echte militaire acties daar waar het om gevechtshandelingen gaat. Over al datgene waar we wel straks en ook in de praktijk aan gaan meedoen, zal grondig overleg en informatieverschaffing plaatsvinden over wat op enig moment met een schip of vliegtuig moet gebeuren en welke eenheid dat gaat opereren. Hoe het met de commandovoering zal zijn. Welke resultaten daarbij worden beoogd. Natuurlijk zal er dan een frequente terugkoppeling van informatie zijn. Zeker naar de landen die daar aan deelnemen over niet alleen wat waren we van plan te gaan doen, maar hoe loopt het en wat zijn de resultaten.

CARASSO:
We doen zelf dus niet mee aan de gevechtshandelingen. We ondersteunen wel. Dat er tot nu toe weinig zichtbare successen zijn behaald door de Amerikanen, schrikt u dat niet af? Bent u niet bang dat we ons in een heilloze missie storten?

KOK:
Er is op 11 september iets gebeurd wat ontoelaatbaar was. Het is niet zo dat met het verglijden van de weken dat minder ontoelaatbaar wordt.

CARASSO:
U bent nog steeds overtuigd dat dit de juiste actie is die nu gaande is?

KOK:
Ik ben er van overtuigd dat de Verenigde Staten ook met onze steun dit niet onbeantwoord kon en mocht laten. Ik ben er van overtuigd dat men de militaire acties blijft richten op doelgerichtheid, effectiviteit, proportionaliteit. Het feit dat de acties nu al wat langer duren, geeft aan hoe taai dit gevecht is. Hoe langdurig dit proces zal zijn en dat inspireert alleen maar om naar vermogen internationaal de ondersteunende bijdragen te geven die mogelijk zijn.

CARASSO:
Het feit dat de coalitie nu wordt uitgebreid met landen als Nederland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan zelfs voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog, mag je daaruit afleiden dat er voordat de strenge winter intreedt in Afghanistan toch nog een groter offensief wordt ingezet? Wordt het nu ook intensiever naar mate er meer landen mee gaan doen?

KOK:
Nederland was al deel van de grote coalitie. Bijna de hele wereld was en is deel van de grote coalitie.

CARASSO:
Tot nu toe was het vooral op papier. Nu gaan heel veel landen ook echt meedoen aan de militaire acties.

KOK:
Ondersteunende activiteiten aanbieden die zullen worden opgezet naar de mate waarin de Verenigde Staten dat kunnen gebruiken, dat nodig vinden. Op ieder van die onderdelen moeten er nu operationaliseringsgesprekken gaan plaatsvinden zodat precies bekend is wie wat voor welk doel wanneer wordt ingezet. Dat is een planning die daaraan vooraf gaat.

CARASSO:
Mag je daaruit afleiden dat er een groter offensief wordt ingezet?

KOK:
Ik zou daar niet meer of niet minder uit afleiden dan dat een land als Nederland solidariteit, niet alleen op papier maar ook in de praktijk, geeft met deze acties op deze wijze.

CARASSO:
Dus u weet het eigenlijk ook niet wat er gaat gebeuren?

KOK:
Dat vroeg u mij niet. U vroeg mij of u iets mocht afleiden....

CARASSO:
Ik leidt het een beetje af uit uw antwoord.

KOK:
Dat moet u vooral niet doen. Ik denk dat de Amerikanen de regie van de actie hebben. Hebben daar heel nauwe samenspraak met de Britten bij. Het is niet zo dat op als op enig moment, hoe belangrijk ook, een lijst van ondersteunende activiteiten vanuit Nederland wordt aangeboden op verzoek van de Amerikanen het commandocentrum naar Den Haag of Hilversum verschuift.

CARASSO:
Geldt onze ondersteuning alleen voor de acties in Afghanistan? De Britten zijn bang dat, een aantal mensen in de Britse regering, staat vandaag in de krant, Amerika in de toekomst ook Irak wil aanvallen. Ondersteunen onze fregatten als ze daar heen gaan ook acties buiten Afghanistan? Of wordt er dan opnieuw overwogen of we daar steun aangeven?

KOK:
De beschikbaarstelling van ons materieel voor het ondersteunen van acties van de Amerikanen is gebaseerd op resolutie 1368, lid 3 van de Verenigde Naties, waarin heel precies is aangegeven dat het om acties gaat die thans op Afghanistan betrekking hebben. Andere regionale verbredingen zijn niet aan de orde.

CARASSO:
Als het op een gegeven moment wel aan de orde is, dan neemt Nederland opnieuw een besluit?

KOK:
Dat is niet zo iets simpels zoals u het nu zegt. De Amerikanen zijn ook heel erg afhankelijk van de brede internationale coalitie. Ook van landen in de regio in het gebied rondom Afghanistan. U weet hoe broos die coalitie is. De Amerikanen zijn zich zeer wel bewust van het feit dat je die broze internationale coalitie niet bij elkaar zult houden wanneer je zonder dat daar overweldigend bewijs voor bestaat, regionale verplaatsing van doelen zou gaan organiseren. Dit is echt op dit moment niet aan de orde.

CARASSO:
Verandert er emotioneel iets in de betrokkenheid van Nederland?

KOK:
Ik denk het wel. Ik denk dat heel veel Nederlanders zullen begrijpen dat dit een ja tegen een Amerikaans verzoek is wat niet onmiddellijk wordt verzilverd in hele concrete uitzendingen van vliegtuigen of schepen. Soms zal het er misschien helemaal nooit van hoeven te komen, omdat het een lijst is van mogelijkheden. Maar desondanks zullen heel veel mensen in Nederland beseffen, dat heb ik zelf trouwens ook, dat we nu op dit moment door dit besluit toch weer een nieuwe fase ingaan. Dat is ingrijpend, maar tegelijkertijd heel erg nodig als je wilt blijven staan naast en achter degene waarvan je op 11 september zei, we laten je niet los.

CARASSO:
In het vervolg mag u ook het hele diner bij Tony Blair meemaken?

KOK:
Dat heeft er niets mee te maken. Ik weet wat u bedoelt. Dat was een overleg tussen een aantal EU-landen. Ik heb me daar op een niet-onopvallende manier een plaatsje verworven op een laat moment. Maar dat heeft met dit onderwerp waar we nu over spreken niks van doen.
(letterlijke tekst, ongecorrigeerd, JBr)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...