Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nominaties Zilveren Zebra (ASN Mediaprijs) 2001

Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie

LBR-PERSBERICHT

Rotterdam, 9 november 2001

NOMINATIES ZILVEREN ZEBRA (ASN Mediaprijs) 2001

De jury van de Zilveren Zebra heeft, onder leiding van Aad van den Heuvel, de vijf genomineerden bekendgemaakt voor de Zilveren Zebra (ASN Mediaprijs) 2001.
De Zilveren Zebra (ASN Mediaprijs) bekroont professionele mediaproducties (geschreven, foto, beeld, of AV) die op een inventieve en kritische wijze de multiculturele samenleving in Nederland belichten. De organisatie is in handen van het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie(LBR), het Wereldmuseum en de ASN Bank.

De vijf genomineerden die voor de prijs in aanmerking komen zijn (in willekeurige volgorde):

Op achterstand
Een krantenserie van het Parool geschreven door Marije Vlaskamp en Martine Kamsma over taalachterstand en inburgeren. Verslaggevers Vlaskamp en Kamsma geven inzicht in de worsteling met de bureaucratie en de praktijk van taallessen.'Knap en doordacht aangepakt met een goede research', aldus de jury van de Zilveren Zebra.

Het Schone van Dromen
Een documentaire over vijf schoonmakers op Schiphol en hun idealen. Een IKON-productie van regisseur Annemarie van Zweeden over de persoonlijke dromen van vijf schoonmakers afkomstig uit diverse landen. De jury over deze inzending: 'Eerlijk en aangrijpend. Een documentaire die je bijblijft'.

Samsam
Wereldtijdschrift Samsam en de samsam-webexpeditie kweken begrip tussen kinderen uit verschillende culturen en maken hen vertrouwd met computer- en internetgebruik. De jury: 'Samsam is innovatief en snijdt onderwerpen aan -zoals het slavernijverleden- die nog niet in de Nederlandse geschiedenisboeken zo beschreven staan.'

Oeuvre Mohammed Benzakour
Schrijver/publicist Mohammed Benzakour belicht in zijn essays, opinieartikelen en columns uiteenlopende onderwerpen uit de multiculturele samenleving van 'De opmars van de Allochtoon' tot en met 'De nachtmerrie van de migrant'. De jury zegt hierover: 'Benzakour is even kleurrijk als de onderwerpen die hij aansnijdt. Benzakour schrijft met lef en liefde voor de taal'.

In een vreemd land
'In a white man's land' gaat over de opvang van jonge asielzoekers in Nederland. Een co-produktie van de NCRV en MM-producties. De jury: 'De opvang van jonge asielzoekers is een moeilijk onderwerp dat in deze documentaire op een indringende wijze wordt weergegeven. In een vreemd land geeft daarnaast het beste van twee werelden weer'.

De genomineerden ontvangen ieder een geldprijs van fl. 1.000,- en een bronzen penning.
Op donderdag 6 december zal juryvoorzitter Aad van den Heuvel de winnaar tijdens een feestelijke bijeenkomst bekendmaken in het Wereldmuseum te Rotterdam. De winnaar ontvangt een geldprijs van fl. 20.000,- en het bijbehorende beeld, gemaakt door kunstenares Ineke Roelfzema.

Juryleden
De jury bestaat uit Aad van den Heuvel (voorzitter, programmamaker), Jeannine Govaers (fotograaf), Lou Lichtenberg (directeur Bedrijfsfonds voor de Pers), Usha Marhé (journalist), Nicole Robbers (fotoredacteur NRC Handelsblad), Noraly Beyer (NOS journaal), Archie Sumter (publicist/journalist) en Tonio van Vugt (hoofdredacteur Zone 5300).

De organisatoren

De ASN Bank laat zich bij haar handelen leiden door de doelstelling de duurzaamheid van de samenleving te willen bevorderen. Daarom stimuleert de ASN Bank activiteiten die betrekking hebben op waarden zoals respect voor mens en dier, natuur en milieu. Vandaar dat zij zich, samen met het LBR, inzet voor de bestrijding van rassendiscriminatie.

Het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR) probeert op diverse manieren een evenwichtige beeldvorming over migranten en de ontwikkeling van de multiculturele samenleving te bevorderen. De mediaprijs is een instrument om mediaproducties die oog hebben voor aspecten van de multiculturele samenleving extra voor het voetlicht te plaatsten; van evident belang voor een samenleving in verandering en beweging.

Het Wereldmuseum Rotterdam staat voor een dynamische cultuursociologische benadering van en heeft oog voor processen die samenhangen met culturele diversiteit in en buiten Nederland/Rotterdam. In de tentoonstellingen en activiteiten is dan ook steeds meer aandacht voor aspecten als beeldvorming en het leven in een multiculturele samenleving.

Noot voor de pers (

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie