Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Voortgang NMA ZBO-wet

Datum nieuwsfeit: 09-11-2001
Bron: Ministerie van Economische Zaken
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Economische Zaken

Ministerie van Economische Zaken
Berichtnaam: Persbericht
Nummer: 151
Datum: 09-11-2001

VOORTGANG NMA ZBO-WET

Minister Jorritsma van Economische Zaken heeft in het kader van de parlementaire behandeling van de Wijziging van de Mededingingswet in verband met het omvormen van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) tot zelfstandig bestuursorgaan het Antwoord op het verslag van een schriftelijk overleg en een Nota van wijziging naar de Tweede Kamer gestuurd.
De minister beargumenteert dat aan de NMa steeds meer taken worden opgedragen. Mede als gevolg daarvan groeit de organisatie sterk. De besluitvorming in het kader van de uitoefening van die taken is opgedragen aan de directeur-generaal van de NMa. Dat functioneert naar het oordeel van de minister uitstekend. Met het oog op het nog steeds uitbreidend takenpakket is de minister echter tot de conclusie gekomen dat een meerhoofdig bestuur geen overbodige luxe is. Zij heeft daarom besloten een raad van bestuur in te stellen, die het mogelijk maakt tot een werkverdeling te komen.
Deze in te stellen raad van bestuur van de NMa zal bestaan uit drie leden, die op voordracht van de Minister van Economische Zaken worden benoemd. De voorzitter wordt voor zes jaar benoemd, de andere leden voor vier jaar. Zowel voorzitter als leden kunnen hoogstens een keer worden herbenoemd. Benoeming vindt plaats op grond van deskundigheid. De beoogde voorzitter van de raad van bestuur is de huidige directeur-generaal van de NMa, mr.A.W. Kist.
Een meerhoofdig bestuur vermindert ook de kwetsbaarheid in de besluitvorming bij plotselinge ontstentenis van een bestuurder. In een eerder dit jaar uitgevoerde doorlichting van de NMa kwam dit als knelpunt naar voren. Het nu genomen besluit komt ook tegemoet aan de bij verschillende fracties in de Tweede Kamer bestaande zorgen ten aanzien van het uitvoeren van de vele taken door een functionaris.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie