Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Voeding, gezondheid en werk in 19e eeuws Nederland

Datum nieuwsfeit: 09-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit van Utrecht

9 november 2001, 12:45 uur

Promotie: Voeding, gezondheid en arbeid in Nederland tijdens de negentiende eeuw. Een bijdrage tot de antropometrische geschiedschrijving.

Ir. J.J.A. de Beer, Letteren 12:45 uur

Promotor: prof.dr. J.L. van Zanden

Dat mensen vroeger kleiner waren dan tegenwoordig is algemeen bekend maar wellicht interessanter is de vraag: hoeveel kleiner en waarom? Hans de Beer laat in zijn onderzoek zien dat lengtegroei vooral wordt beïnvloed door de ziekteomgeving (infectieziekten), in mindere mate door voeding en niet door het op zeer jonge leeftijd verrichten van zwaar werk. Hij baseert deze conclusie op een inventarisatie van de lengteontwikkeling van mannen en vrouwen vanaf de late middeleeuwen tot het einde van de 20e eeuw. Van een continu stijgende lengte is geen sprake. Lichaamslengte steeg en daalde in deze periode afhankelijk van de mate van blootstelling aan ziektekiemen. Volgens de promovendus is de volwassen Nederlander inmiddels uitgegroeid tot de langste bevolkingsgroep ter wereld. Vrouwen zijn nu zo'n 10 centimeter langer dan in de late middeleeuwen, mannen 14 centimeter.

Gewijzigd:Monday, October 29, 2001 Johan Vlasblom

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie