Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

PvdA-kamerlid Bert Koenders naar WTO-conferentie in Qatar

Datum nieuwsfeit: 09-11-2001
Bron: Partij van de Arbeid
Zoek soortgelijke berichten
Partij van de Arbeid

PERSBERICHT PvdA

Den Haag, 5 november 2001

PvdA-KAMERLID BERT KOENDERS NEEMT DEEL AAN DE WTO-CONFERENTIE IN QATAR

Van 9 tot en met 13 november zal PvdA-kamerlid Bert Koenders deelnemen aan de vierde ministeriële conferentie van de Wereld Handels Organisatie (WTO), die wordt gehouden in Doha, Quatar. Hij zal deze top als lid van de Nederlandse Koninkrijksdelegatie bijwonen.

Tijdens de laatste WTO conferentie in 1999 in Seattle mislukte de poging om een nieuwe handelsronde te lanceren. Daarom zal het er in Quatar hoofdzakelijk om gaan alsnog een agenda vast te stellen voor de nieuwe WTO-ronde. Daarnaast wordt onder andere ook gesproken over de toetreding van China en Taiwan tot de WTO, de relatie tussen het Verdrag inzake Handelsgerelateerde Intellectuele Eigendomsrechten (TRIP's Verdrag) en de toegang tot essentiële medicijnen.

De Nederlandse inzet nu heeft in grote lijnen dezelfde uitgangspunten als voor de conferentie in Seattle, namelijk: het versterken van de WTO, een verdergaande handelsliberalisatie en een verdere integratie van ontwikkelingslanden.

Volgens Bert Koenders kan de WTO zich na het debacle van Seatlle een nieuwe mislukking in Qautar niet meer veroorloven. 'Voortgang is een noodzaak, wil het proces van liberalisering van de wereld niet geheel stil komen te liggen. Uiteraard is liberalisering geen doel op zich, maar moet dit bijdragen aan welvaartsgroei en niet in de laatste plaats ook aan een evenwichtiger verdeling van die welvaart. Globalisering zal moeten plaatsvinden binnen het kader van beleid, dat gericht is op duurzame ontwikkeling in economische, maar vooral ook sociale en ecologische zin. Om een nieuw debacle te voorkomen zullen de rijke landen openingen moeten bieden aan de ontwikkelingslanden, als het gaat om het invoeren en toepassen van WTO-verplichtingen. Hierbij valt te denken aan het TRIP's Verdrag of aan overgangstermijnen om hogere milieueisen of "consumer standards" te implementeren', aldus Koenders.

De Nederlandse Koninkrijksdelegatie wordt geleid door staatssecretaris Ybema en bestaat verder uit vertegenwoordigers van fracties in de Tweede-Kamer, adviseurs uit kringen van werkgevers, vakbonden en niet-gouvernementele organisaties.

Voor meer informatie: Bert Koenders 070-3182762 of 06-55178105

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie