Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Debatteren in nieuw opgerichte bestuurskring Utrecht

Datum nieuwsfeit: 09-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Utrecht

Persbericht
1004569200

Debatteren en netwerken in nieuw opgerichte bestuurskring Utrecht Gedachtewisseling over handhaving door Oosting ingeleid

Het debat stimuleren tussen de wetenschap en het openbaar bestuur en het scheppen van goede gelegenheid om vertegenwoordigers van de Utrechtse bestuurlijke netwerken te ontmoeten. Dat zijn de twee belangrijkste doelstellingen van de kring Utrecht van de Vereniging voor Bestuurskunde. De oprichtingsvergadering van de kring Utrecht vindt plaats op vrijdag 9 november, van 10.00 tot 13.30 uur in Paushuize (Kromme Nieuwegracht 49) te Utrecht. De eerste bijeenkomst - waarvoor alle beschikbare plaatsen al zijn vergeven - staat in het teken van het thema Handhaving in de bestuurspraktijk. Mr.dr. M. Oosting, lid van de Raad van state en bekend van zijn onderzoek naar de oorzaken van de ramp in Enschede, is bereid gevonden zijn visie op dit thema uiteen te zetten. De overige twee inleiders zijn prof.dr. M. Bovens, hoogleraar Bestuurskunde te Utrecht en mr. D Allewijn, vice-president rechtbank Den Haag, sector Bestuursrecht.

Het gemis aan een regionaal platform tussen de wetenschap en het openbaar bestuur was de directe aanleiding om ook in Utrecht een kring van de landelijke Vereniging voor Bestuurskunde (VB) op te richten. "Het is de bedoeling dat er jaarlijks een voorjaars- en een najaarsbijeenkomst wordt georganiseerd rondom een thema. Dit keer is dat - heel actueel -handhaving in de bestuurspraktijk, toegelicht door M.Oosting. Volgende week wordt het thema voor de volgende bijeenkomst bekendgemaakt. De bestuurskundige thema's worden steeds vanuit wetenschappelijke zijde en vanuit de bestuurspraktijk belicht", aldus Herman Sietsma, één van de initiatiefnemers en tevens voorzitter van de kring.

Programma
Gerenommeerde inleiders en forumleden staan tijdens de oprichtingsvergadering borg voor een interessante gedachtewisseling. De drie inleiders zullen hun betoog over 'handhaving' toespitsen in drie concrete aanbevelingen voor de bestuurspraktijk. Hierna kunnen de forumleden en deelnemers hierop reageren. In het forum, dat onder leiding staat van de commissaris van de Koningin mr. B. Staal, hebben de drie inleiders zitting, plus mr. A.H. Brouwer-Korf, burgemeester van de gemeente Utrecht, prof.mr.drs. F.C.M.A. Michiels, hoogleraar Ondernemingsrecht Universiteit Utrecht en mr. E.T. Sillevis-Smit, advocaat bij Nolst Trenité Advocaten te Rotterdam.

Genodigden
Er bestaat geen afzonderlijk lidmaatschap van de kring Utrecht VB. Leden van de landelijke VB, vertegenwoordigers van de Universiteit van Utrecht en bestuurders van de provincie en Utrechtse gemeenten krijgen automatisch een uitnodiging voor de kringvergaderingen. Daarnaast worden aan de hand van het thema geïnteresseerde doelgroepen benaderd. Voor de oprichtingsvergadering, met als thema handhaving, zijn uitgenodigd: de juridische faculteit van de Universiteit Utrecht, vertegenwoordigers van de zittende en staande magistratuur, vertegenwoordigers van de Utrechtse Balie (advocatuur in de regio), vertegenwoordigers van de departementen BZK en Justitie, diensten Openbare Orde en Veiligheid en relevante maatschappelijke organisaties.

Bestuur
De initiatiefnemers voor de kring Utrecht VB zijn dr. G.H. Hagelstein en drs. J. Ragetlie (Utrecht School of Governance), drs. H.H. Sietsma (griffier provincie utrecht), drs. C.J.G.M. de Vet (burgemeester gemeente Leusden en mr. L.J. Verhulst (wethouder gemeente Utrecht). Zij vormen ook het bestuur van de kring Utrecht.

Voor meer informatie over dit bericht kunt u zich wenden tot Mireille van Kempen, 030 - 258 2333 of per e-mail: mireille.van.kempen@provincie-utrecht.nl .

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie