Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

GroenLinks Wageningen steunt anti-oorlog Fakkeltocht

Datum nieuwsfeit: 09-11-2001
Bron: Ingezonden persbericht
Zoek soortgelijke berichten
OPMERKELIJK: GroenLinks Wageningen steunt Fakkeltocht : Oorlog is geen oplossing!

Op vrijdagavond 9 november vindt de Fakkeltocht plaats vanaf De Wereld in Wageningen. DE FAKKELTOCHT IS EEN INITIATIEF VAN: Vluchteling Onder Dak, Politiek Infocentrum Wageningen, Yekîtî (Koerdische Democratische Eenheidspartij in Syrië, afdeling Nederland), Food Not Bombs Wageningen.
Een van de doelen is de Wageningse bevolking te betrekken bij het zoeken naar antwoorden op de gecompliceerde situatie die is ontstaan na de terroristische aanvallen in de VS op 11 september.

ZOJUIST IS BEKEND GEWORDEN dat GroenLinks Wageningen de oproep tot de Fakkeltocht onderschrijft.
Met deze stap gaat GroenLinks Wageningen in tegen de GroenLinks fractie in de Tweede Kamer. De initiatiefnemers van de Fakkeltocht zijn zeer verheugd dat steeds meer mensen binnen GroenLinks zich tegen de oorlog in Afghanistan uitspreken.

TER HERINNERING :


- Persbericht -
Fakkeltocht Oorlog is geen oplossing
Vrijdag 9 november, 19.30
De Wereld, 5 Meiplein, Wageningen

Op vijdagavond 9 november 2001 vindt in Wageningen een fakkeltocht plaats onder het motto: Oorlog is geen oplossing! Een van de doelen is de Wageningse bevolking te betrekken bij het zoeken naar antwoorden op de gecompliceerde situatie die is ontstaan na de terroristische aanvallen in de VS op 11 september. De initiatiefnemers van de fakkeltocht zijn fel tegen religieus fundamentalisme, maar willen voorkomen dat onschuldigen het slachtoffer worden van het machtsvertoon dat Westerse staten en staten in het Midden-Oosten ten toon spreiden in de . Daarom zijn de initiefnemers tegen de NAVO- bombardementen op Afghanistan, waar immers vooral burgers het slachtoffer van zijn.

Het vijandbeelddenken dat volgde op de aanslagen van 11 september heeft ook in Nederland negatieve gevolgen: verwijdering tussen moslims en niet moslims met racistische aanslagen op moskeeen tot gevolg en beperking van vrijheden, zoals invoering van de identificatieplicht. De initiatiefnemers van de fakkeltocht wijzen verder op de dubbele houding van de Nederlandse overheid tegenover vluchtelingen uit Afghanistan: Aan de ene kant is de Taliban regering zo vreselijk dat bombardementen geoorloofd zijn, aan de andere kant weerde de Nederlandse overheid tot voor kort vluchtelingen uit Afghanistan het liefst.
De initiatiefnemers van de fakkeltocht roepen inwoners van Wageningen op om deel te nemen aan de Fakkeltocht en zich uit te spreken tegen vijandbeelddenken en voor vreedzame oplossingen.
Hier onder volgt de tekst van de oproep voor de fakkeltocht, zoals de initiatiefnemers die verspreiden.

DE FAKKELTOCHT IS EEN INITIATIEF VAN: Vluchteling Onder Dak, Politiek Infocentrum Wageningen, Yekîtî (Koerdische Democratische Eenheidspartij in Syrië, afdeling Nederland), Food Not Bombs Wageningen Informatie: Infocentrum 0317 423588 of per email naar (9november@infocentrumwageningen.nl)

---
Oorlog is geen oplossing
De terroristische aanvallen in de VS op 11 september hebben ons diep geschokt. De dood van duizenden mensen kan nooit goed gepraat worden, ook niet als er verwezen wordt naar de dood van heel veel andere mensen in het zuiden van de wereld die dagelijks sterven door oorlog, honger en terreur. Het bombarderen van Afghanistan is echter niet de oplossing om de spiraal van geweld te doorbreken. Afghanistan is al jaren in oorlog en ook nu zijn veel burgers het slachtoffer. De mensen die daar nu getroffen worden door de bombardementen hebben niets te maken met de aanslagen in de VS. Zowel mensen in de VS als in Afghanistan of waar ook ter wereld zouden recht moeten hebben op een veilig leven, een leven zonder oorlog, honger of terreur. Nederland
Behalve bommen droppen de vliegtuigen voedselpakketten op Afghanistan, maar voor 11 september was er niet tot nauwelijks steun aan de vluchtelingen voor het Talibanregime in Afghanistan. En nu ineens lijkt het wel belangrijk dat vrouwen in Afghanistan geen leven hebben door de toepassing van mensonwaardige regels en wetten. In Nederland wordt 11 september als excuus gebruikt om meer geld opzij te zetten voor het leger en voor wapens, de grenzen te sluiten en politie en justitie meer de vrije hand te geven om mensen te controleren door middel van het invoeren van een vergaande legitimatieplicht voor iedereen. Dit alles terwijl het verband van deze maatregelen met de bestrijding van terrorisme verre van duidelijk is. Stop het vijandsbeelddenken
In Nederland worden moskeeën en islamitische scholen met brandbommen bestookt, zo inspelend op de anti-islam stemming die al jaren gestimuleerd wordt. Na het afkondigen van de 'oorlog tegen het terrorisme' ontstond, ook in Nederland, een stemming waarbij iedereen en ook allochtonen gedwongen werden om zich uit te spreken tegen islamfundamentalisme en terroristische aanvallen, en ook om solidariteit te betuigen aan de Amerikaanse regering. Wie niet mee wilde doen bijvoorbeeld aan de 3 minuten stilte voor de slachtoffers in de VS, liep het risico te worden ontslagen, ondervraagd of bedreigd. Er zijn begrijpelijke redenen voor zo'n weigering, zoals verontwaardiging dat er voor de ontelbare slachtoffers van de buitenlandse politiek van het Westen in zuidelijke landen nooit een vergelijkbare stilte is gehouden.
Oorlog is geen oplossing
Deze oorlog leidt ertoe dat bevrijdende en menslievende ideeën naar de achtergrond worden gedrukt. Het merendeel van de mensen wordt daar niets wijzer van. De oorlogshitsers aan beide zijden dragen de verantwoordelijkheid voor duizenden doden en miljoenen vluchtelingen. 9 november
Voor ons is 9 november een heel symbolische datum om de straat op te gaan tegen het vijandsbeelddenken, tegen oorlog en voor vrede. Op 9 november 1938 bleek waartoe vijandsbeelddenken kan leiden. De nazi's organiseerden, na 5 jaar dictatuur en hetze tegen onder meer joden, fysieke aanvallen op . Honderden synagogen gingen in vlammen op, duizenden winkels en woningen van joden werden aan puin geslagen en tientallen joden vermoord op deze kristallnacht. Iedereen weet wat er in de jaren erna in Duitsland gebeurd is. Dit willen wij nooit meer, daarom willen we nu een sterk geluid laten horen tegen het creëren van een nieuwe vijand, moslims. 9 november 1989 was de datum dat de muur tussen het Oostblok en het Westen viel. Op 9 november 2001 willen we laten zien dat we zelf onze eigen toekomst willen bepalen en vrede en gelijkheid in de wereld voor ons erg belangrijk is. Oorlog is geen oplossing. Voor vrede en gelijkheid! Wij verzetten ons tegen het vijandbeelddenken
De fakkeltocht op 9 november 2001 is een initiatief van: Vluchteling Onder Dak, Politiek Infocentrum Wageningen, Yekîtî (Koerdische Democratische Eenheidspartij in Syrië, afdeling Nederland), Food Not Bombs Wageningen Voor meer informatie: 0317 423588 of per email naar (9november@infocentrumwageningen.nl)
Fakkeltocht Oorlog is geen oplossing
Vrijdag 9 november, 19.30
De Wereld, 5 Meiplein, Wageningen

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie