Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Tentoonstelling 'You can not frame freedom' in Verzetsmuseum

Datum nieuwsfeit: 09-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Tentoonstelling 'You can not frame ... freedom'

De verwerking van de Tweede Wereldoorlog in de moderne beeldende kunst is een van de verzamelgebieden van het Verzetsmuseum. Er is inmiddels een aardige collectie aangelegd, omvangrijk genoeg voor een tussentijds overzicht.

Al tijdens de oorlog verwerkten kunstenaars oorlogservaringen in hun werk. In de collectie van het Verzetmuseum is een werk opgenomen dat tijdens gevangschap in Kamp Vught is gemaakt. Maar na de bevrijding begon de verwerking van de oorlog in de kunst pas goed op gang te komen. De grote stroom literatuur, muziek, film en beeldende kunst die dat heeft opgeleverd is nog steeds niet tot stilstand gekomen.

Historici, politici en kunstenaars blijven bezig met de Tweede Wereldoorlog. Ze doen dat op zeer uiteenlopende wijze maar vooral met een verschillend doel. De kunstenaar wil niets verbloemen of verklaren of vergoeilijken. De kunstenaar wil juist intensiveren en emotioneren, met als gevolg dat het beeld van de oorlog gekanteld wordt of soms zelfs helemaal vervormd: via kunst kijk je met andere ogen naar de Tweede Wereldoorlog. In dat opzicht zijn kunstuitingen vergelijkbaar met de authentieke voorwerpen van het museum. Ze zijn in staat de verbeelding op gang te brengen van het verhaal achter het voorwerp: een jodenster is meer dan een stukje geel textiel, hij is gekocht, opgenaaid en gedragen. Diezelfde intensiteit zit bijvoorbeeld in het schilderij Moord bij Dronrijp van Sipke Jansma (1921-2001) die als kunstenaar zijn ervaringen in het verzet veelvuldig heeft verbeeld. Heel treffend spreekt uit dat schilderij het dubbele gevoel van veel Friezen bij de bevrijding: enerzijds vreugde, eindelijk vrij! en anderzijds de ontzetting vanwege de dertien mannen die vier dagen voor de bevrijding bij Dronrijp nog zijn geëxecuteerd.

De verzameling kunstwerken vormt een belangrijke aanvulling op de collectie van het Verzetsmuseum, het is om die reden een verzamelgebied waar het museum actief in verwerft. De meeste kunstwerken zijn geschonken, enkele aangekocht en in een aantal gevallen in opdracht van of in samenwerking met het museum tot stand gekomen. De collectie is van uiteenlopende kwaliteit, van een internationaal bekende kunstenaar als Armando tot anonieme amateur-kunstenaars, en omvat schilderijen, foto's, textielwerken, installaties en werken op papier.

De titel van de tentoonstelling 'You can not frame... freedom' is ontleend aan het gelijknamige kunstwerk van Henk de Vries. You can not frame... freedom was zijn bijdrage aan de expostie 'Wordt Vervolgd, elf Friese kunstenaars over Amnesty International' die in 1991 in het Verzetsmuseum te zien was.

Het Verzetsmuseum is gehuisvest in het Fries Museum. Een entreebewijs geeft toegang tot het hele museumcomplex.

Nadere informatie en/of beeldmateriaal: Gerk Koopmans, directeur/conservator Dit bericht is ook op www.verzetsmuseum.nl te vinden

9 november 2001 t/m 7 februari 2002

De collectie moderne beeldende kunst en Tweede Wereldoorlog van het Verzetsmuseum Friesland

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie