Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Klimaatconferentie in Marakech succesvol afgerond

Datum nieuwsfeit: 10-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van VROM
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Klimaatconferentie in Marakech succesvol afgerond (12-11-2001)


De klimaatconferentie in Marrakech is succesvol
afgesloten. Het in juli onder leiding van minister Pronk tot stand gekomen Bonn akkoord is nu ook juridisch vertaald.Deze excercitie heeft twee weken in beslag genomen en is paszaterdagochtend vroeg afgerond na een volle nacht doorvergaderen. Een belangrijk probleem betrof het juridisch vastleggen van de wijze waarop de sancties worden geregeld. Een tweede probleem werd gevormd door de Russische wens om meer megaton koolstof toegekend te krijgen voor hun bossen. De Russiche wens om het cijfer van 17 tot 33 megaton te verhogen is ingewilligd. De Russen hebben daarop tijdens de slotvergadering meegedeeld het klimaatakkoord te ratificeren.

Minister Pronk is tevreden over de uitkomst van
Marrakech. 'In Marrakech is de politieke doorbraak van Bonn bezegeld. Het Bonn akkoord is volledig overeind gebleven. Nu dit is gebeurd hebben regeringen geen enkele juridische of politieke belemmering meer om het Kyoto protocol te ratificeren. Daarmee is het mogelijk dat het Kyoto protocol midden volgend jaar in werking zal treden'. Om dit te bewerkstelligen moeten tenminste 55 landen ratificeren die gezamenlijk voor tenminste 55% van de uitstoot van broeikasgassen verantwoordelijk zijn. De Europese Unie heeft aangekondigd met de ratificatie vaart te zullen maken. Dit geldt ook voor Japan. De Verenigde Staten hadden meegedeeld niet mee te doen. Minister Pronk verklaarde aan het eind van de conferentie dat de Amerikanen er goed aan zouden doen alsnog toe te treden. Daarmee zouden zij aangeven ook voor het wereld klimaatprobleem een wereldwijde coalitie te wensen.

De volledige tekst van de akkoorden van Marrakesh kunt u vinden bij: www.unfccc.org
(bron: www.vrom.nl/pagina.html?id=5743)


---

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie