Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Actie 'struikrovers' voor beplanting kennedypark Den Helder

Datum nieuwsfeit: 10-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Den Helder

ACTIE "STRUIKROVERS" VOOR BEPLANTING KENNEDYPARK

betreft: week: week 44

Zaterdag 10 november aanstaande om 10 uur "s ochtends geeft wethouder Vos-Brandjes van Milieuzaken het startsein voor de "actie struikrovers". Particulieren kunnen die dag onder begeleiding struiken en heesters uit het Kennedypark uitspitten en gratis meenemen. De actie is opgezet om zoveel mogelijk groen een kans op een tweede leven te geven. In verband met de nieuwbouw van het duinparkplan moet veel beplanting wijken. Slechts een klein deel van de bestaande bomen en struiken is in het nieuwe plan opgenomen. De actie duurt tot uiterlijk drie uur "s middags.

roven onder begeleiding Tijdens de struikroversactie is deskundige begeleiding aanwezig. Deze "roverhoofdmannen" helpen deelnemers beplanting uit te kiezen en te vinden. Ze geven ook advies over uitspitten, verplanten en onderhoud van het gekozen groen. Ook is een kraanwagentje beschikbaar voor het uitgraven en tillen van het grotere groen. "Struikrovers" kunnen hiervan tegen een symbolische vergoeding gebruik maken. De vergoeding wordt gestort in het vorig jaar opgerichte Bomenfonds.

bomen In beperkte mate zijn ook bomen uit het Kennedypark beschikbaar voor particulieren. Voor een aantal bomen hebben zich al zakelijke gegadigden gemeld, waaronder de nieuwe rijksinrichting aan de Nieuweweg. De gemeente heeft in tot nog toe 71 bomen aangewezen die naar andere locaties worden verplant.

particulieren De struikroversactie van zaterdag 10 november is alleen bedoeld voor particulieren. Er gelden enkele simpele regels: - wie het eerst komt, wie het eerst maalt, - iedereen mag zoveel meenemen als hij/zij wil, maar in overleg met de actiecoördinator ter plekke, - neem je eigen gereedschap mee (snoeischaar, spade, vervoer, et cetera). Vooraf aanmelden is niet nodig. Geïnteresseerden kunnen zich zaterdag vanaf 10 uur "s morgens melden bij het verzamelpunt bij het kerkje in het Kennedypark, herkenbaar aan de gemeentevlag (zie logo op plattegrond).

groenplan

Hoewel nog niet alle details van het groenplan zijn ingevuld, is al een aantal dingen duidelijk. Het nieuwe Duinparkplan bevat veel groen. Meer dan dat momenteel in het plangebied aanwezig is. Beplanting die karakteristiek is voor duingebieden bepaalt het groen-gezicht in het nieuwbouwplan. Dat is ook de reden waarom niet alle beplanting van het huidige Kennedypark in het Duinparkplan konden worden meegenomen. Een definitief groenplan wordt nog dit jaar verwacht.

Bomenfonds Het Bomenfonds is dit jaar opgericht toen de nieuwe APV voor het kappen van bomen van toepassing werd. Uit dit fonds wordt de aanschaf van nieuwe bomen betaald. Onder de oude APV-regels werd soms een herplantplicht opgelegd aan degene die een kapvergunning had aangevraagd. Met name als bijzondere bomen moesten wijken, werd een herplantplicht opgelegd. Maar niet altijd kon die herplantplicht ook echt worden uitgevoerd, bijvoorbeeld bij grote bouwprojecten. Een alternatief voor de herplantplicht bestond niet.

Sinds de oprichting van het Bomenfonds bestaat dat alternatief wel. Want als een opgelegde herplantplicht niet kan worden uitgevoerd, wordt in plaats daarvan een vergoeding gestort in een Bomenfonds. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de boomwaarde. Die wordt bepaald door middel van een methode die landelijk wordt gebruikt, de Methode Raad. Daarnaast kan het college van B&W illegale bomenkappers verplichten een vergoeding in het Bomenfonds te storten, die evenredig is aan de waarde van de illgaal gekapte bomen.

bedrijven

De gemeente werkt graag mee aan het opwaarderen van groenvoorzieningen op bedrijfsterreinen. De struikroversactie is voor bedrijven een uitgelezen kans om hun bedrijfsomgeving te voorzien van stadshistorie. Bedrijven die interesse hebben in heesters en/of bomen uit het Kennedypark, kunnen contact opnemen met dhr. Van der Meché (beleidsmedewerker groen), telefoon 0223-671624.

HET ASSORTIMENT Bent u voor uw tuin op zoek naar een spierstruik? Of twijfelt u tussen een buddleja en kornoelje? Bent u fervent rozenliefhebber? Wellicht dat de struikroversactie u op weg kan helpen. Op het eerste gezicht zou je het niet zeggen, maar in het Kennedypark staat een flinke diversiteit aan beplanting. De uitdaging voor de "struikrovers" wordt om te vinden wat ze zoeken.

hulpmiddeltjes U kunt nu al een eerste blik op het aanbod werpen. Voor de struiken en heesters is maakt u gebruik van de alfabetische soortenlijst elders op deze pagina en de bovenstaande kaart. De soortenlijst is een selectie van wat voor particulieren interessant kan zijn. Handig om te weten is dat sommige soorten in meerdere varianten te vinden zijn. Op de actiedag zelf hebben de gemeentelijke begeleiders een inventarisatielijst bij de hand. Daarmee kunnen ze u op weg helpen. Vergeet niet: u moet zelf gereedschap meenemen en "wie het eerst komt, wie het eerst maalt".

rosarium Naar verwachting zal het rosarium de meeste geïnteresseerden trekken. Niet vreemd als je de een korte blik werpt op de lijst met soorten. Onder andere "Sommermarchen", "Oleander Rose", "Troika", "Schneewitchen", "Mullard Jubilee", "Lavender Dream", "Fleurette", "Eyeopener", "Alexander", "Fragrant delight" en "Maria Mathilda" zijn hier te vinden. Daarnaast bevat het rosarium enkele interessante klimplanten, zoals trompetklimmer, clematis, bruidssluier, klimroos en boomwurger. Verspreid door het park staan enkele verplantbare (niet al te dikke) bomen, zoals els, lijsterbes, japanse sierkers, berk en appel.

HEESTERS

appel (bijna alle vakken)

appelbes (vakken A1, B1, D1, K, R)

bruidsbloem (vakken E, R, V)

buddleja (vakken B, R, S, W, Z)

chinees klokje (vakken D, M, T, X, Z, )

dwergkwee (vakken A, B, C, D, J, L, P, R, S, T)

dwergmispel (bijna alle vakken)

escallonia (bijna alle vakken)

Gelderse roos (vakken Y, Z)

hazelaar (vak Z)

hortensia (vak D)

hulst (vakken D, T, U, V, W, X, Z)

jasmijn (vakken D, D1, E, F, G, H, I, K, L, N, O, T, X, Z)

kamperfoelie (vakken B, C, F, G, M, R, U, V, W, X, Y, Z)

kardinaalsmuts (vakken K, M, O, R, U, V, X, Z)

kornoelje (vakken A, E, H, I, K, M, N, R, S, V, W, X, Z)

krentenboompje (bijna alle vakken)

liguster (vakken A, C, D, E, J, L, N, O, S, T)

laurierkers (vakken S, V, W, Y, Z)

mahonia (vakken B, D, E, F, G, J, L, M, P)

olijfwilg (vakken D, E, O, Q, R, S, T, V, X, Z)

ribes (vakken D1, E, F, L, U, V, W, X, Y, Z)

sering (vakken E, I, M, R, S)

spierstruik (bijna alle vakken)

tamarisk (vakken R, S)

viburnum (vakken J, K, L, N, U, V, W, X, Y, Z)

vlier (vakken D, Q, R, S, T, W, Y,
---

vogelkers (vakken R, S)

vuurdoorn (vakken A, D, G, L, P, T)

weigelia (vakken D, E, K, M, O, T, U, V, W, X, Y, Z)

zuurbes (bijna alle vakken)

laaste verandering: november 01, 2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie