Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Tentoonstelling Dan Graham in Kröller-Müller Museum

Datum nieuwsfeit: 10-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Kröller-Müller Museum
Zoek soortgelijke berichten
Kröller-Müller Museum


Persbericht

Otterlo, oktober 2001

Aan de kunstredactie

Dan Graham

Works 1965-2000

24 november 2001 - 10 februari 2002

Van 24 november a.s tot en met 10 februari 2002 toont het Kröller-Müller Museum een overzichtstentoonstelling van het werk van Dan Graham: Works 1965-2000. Dan Graham is voor het Kröller-Müller Museum geen onbekende; al in 1985 schafte het museum het werk Two Adjacent Pavillions (1978-1982) aan voor haar collectie. Sindsdien heeft dit werk een prominente plaats gekregen in de voortuin van het museum, naast de entree. Het is echter de eerste keer dat het museum een tentoonstelling wijdt aan deze belangrijke Amerikaanse kunstenaar.

Deze grootste retrospectieve tentoonstelling die tot op heden over Dan Graham gemaakt is, biedt een ruim overzicht van diens rijke en verrassende oeuvre. Er worden circa zestig werken getoond, waarin alle facetten van het oeuvre aan de orde komen: foto's,
performances, conceptueel werk, installaties, maquettes, paviljoens/sculpturen en films.

Graham reflecteert in zijn werk op de plaats en de ervaring van het kunstwerk binnen zijn culturele en politieke context. Vrijelijk gebruik makend van zowel populaire cultuur als intellectuele bronnen, legt Graham de structuren van de ons omringende realiteit bloot. Het is een van Grahams grootste verdiensten dat hij de rol van de kunstenaar als kritisch beschouwer van de maatschappij vorm heeft kunnen geven. Het werk valt, ruwweg, uiteen in twee verschillende perioden. De eerste tien jaar (1965 - midden jaren 70) wordt gekarakteriseerd door zijn conceptuele werken, zijn essays, films, performances, video- en time-delay installaties en driedimensionale spiegelruimtes. Deze spiegelruimtes culmineerde in het werk Public Space/Two Audiences, tentoongesteld tijdens de Biënnale van Venetië in 1976. Dit werk luidde een nieuwe fase in het werk van Graham in, waarin hij zich, tot op de dag van heden, concentreert op architecturale modellen en paviljoens. Daarnaast echter maakte hij in deze periode ook bijvoorbeeld de monumentale video Rock my Religion, die Grahams fascinatie voor rockmuziek toont en ook op de
tentoonstelling in het Kröller-Müller Museum te zien zal zijn.

Bij de tentoonstelling verschijnt een uitgebreide en rijk geïllustreerde publicatie, Dan Graham Works 1965-2000, met teksten van Marianne Brouwer (red.), Eric de Bruyn, Thierry de Duve, Brian Hatton, John Miller, interviews met de kunstenaar door Benjamin Buchloh en Markus Müller, een volledige catalogue raisonné, uitgegeven door Richter Verlag, 420 pp.

Deze reizende tentoonstelling is georganiseerd door het Fundação de Serralves, Museu de Arte Contemporãneo, Porto, in samenwerking met Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris, Kröller-Müller Museum, Otterlo en Kiasma, the Museum of Contemporary Art, Helsinki.

Curators: Corinne Diserens, Marianne Brouwer


---

Informatie: Sylvia Gentenaar

T: 0318 596152

Email: (sylvia@kmm.nl)

Persvoorbezichtiging 23 november 10.30-12.00 uur.

Aanmelden s.v.p. bij Sylvia Gentenaar (T 0318 596152)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie