Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Werken van de Indiase kunstenaar Arya in Volkenkundig museum

Datum nieuwsfeit: 11-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Werken van de Indiase kunstenaar Arya

De expositie van de kunstenaar Arya Acharya uit Dharwad in Zuid-India is georganiseerd ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van het Population Research Centre (PRC) van de Faculteit der Ruimtelijke Wetenschappen van de RUG. Sinds 12 jaar onderhoudt het PRC onderzoeks- en onderwijscontacten met Dharwad in de staat Karnataka in India. Het logo van het PRC is door Arya ontworpen.

Arya's stijl is misschien wel het beste te vergelijken met Miro en Klee, waarbij hij diverse aspecten van de Indiase cultuur integreert in zijn schilderijen. Het werk dat op deze expositie wordt getoond, beschrijft hij zelf als 'contextualisering van verschillende kunstvormen (tekenen, schilderen, dichten, beeldhouwen) in a globaliserende wereld'.

Arya Acharya (1945) werd geboren in de stad Udupi in de zuid-Indiase staat Karnataka. Vanaf zijn adolescentie was hij swamiji (priester) in een tempel in zijn geboortestad. Hier had hij ook zijn eerste expositie met andere moderne kunstenaars uit de staat Karnataka. In 1971 trad Arya uit het ambt van priester, en vertrok naar de noordelijker gelegen stad Dharwad, alwaar hij een baan bij een bank accepteerde. Hij behaalde een MA in Sanskrit.

Naast zijn schilderijen, schrijft Arya verhalen, toneelstukken en gedichten, die laatste met name in de lokale taal Kannada. Ook heeft hij een aantal films en documentaires gemaakt.

Data

zondag 11 november tot dinsdag 25 december 2001

Titel

Con-texts

Plaats

Volkenkundig Museum 'Gerardus van der Leeuw', Nieuwe Kijk in 't Jatstraat 104, Groningen

Openingstijden

di t/m vr 10.00 - 16.00 uur, za en zo 13.00 - 17.00 uur

Informatie

tel. (050)363 57 91, e-mail: (volkkmus@theol.rug.nl), of home.hetnet.nl/~gerardus2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie