Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Lezing opgraving Amsterdam in Archeologisch Museum

Datum nieuwsfeit: 12-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Haarlem
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Haarlem
Grote Markt 2
Postbus 511
2003 PB Haarlem
Tel. 023-511 3000


Lezing opgraving Amsterdam in Archeologisch Museum

Op maandag 12 november geeft , drs. J.A.G. Veerkamp een lezing over de opgravingen aan het Haarlemmerplein te Amsterdam. De heer Veerkamp is als archeoloog werkzaam bij de afdeling Archeologie Amsterdam van de dienst Amsterdam Beheer. De lezing wordt georganiseerd door de afdeling Kennemerland van de Archeologische Werkgemeenschap voor Nederland (AWN).

In december 1999 en januari 2000 is een opgraving verricht op het Haarlemmerplein te Amsterdam door de afdeling Archeologie. Dit plein maakte als zogenaamd wagenplein onderdeel uit van de Derde Uitleg, een stedelijk uitbreidingsplan waarvan het ontwerp in 1613 gereed kwam. Het centrale deel van het plein was bestemd voor het parkeren van koetsen, karren en paarden. Langs de randen werden woonhuizen gebouwd.

De woonhuizen die voor onderzoek in aanmerking kwamen zijn hoofdzakelijk in de periode 1633-1642 geveild en bebouwd. Tijdens het onderzoek zijn de resten van tien woonhuizen, een grote stalhouderij en een werkplaats opgegraven. Bij deze huizen werden in totaal twaalf beerputten gevonden die een verrassend rijke vulling bleken te bevatten. Het vondstmateriaal stamt uit de beginfase van de huizen, de jaren 40 van de 17e eeuw, tot in de 18e eeuw.

De lezing wordt gehouden in het Archeologisch Museum Haarlem (kelder van de Vleeshal), Grote Markt 18 te Haarlem en begint om 20.00 uur. De lezing is gratis toegankelijk.

Meer informatie?

Voor meer informatie over het lezingenprogramma van de afdeling Kennemerland van de Archeologische Werkgemeenschap voor Nederland (AWN) of de werkzaamheden van de Archeologische werkgroep Haarlem kunt u in de rechter kolom klikken. Verder vindt u hier informatie over de landelijke Archeologische Werkgemeenschap voor Nederland (AWN) en de Nederlandse Jeugdbond voor Geschiedenis (NJBG).

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie