Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Stadsbeheer gaat dunningen uitvoeren in Haagse bossen

Datum nieuwsfeit: 12-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Den Haag
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Den Haag

2001-11-09: Dunningen in Haagse bossen

In de komende winterperiode gaat de dienst Stadsbeheer dunningen uitvoeren in de bossen van Clingendael, Nieuwe Scheveningse Bosjes, Scheveningse Bosjes, Bosjes van Poot, Bosjes van Pex, Meer en Bos, Madestein en De Uithof. De werkzaamheden gaan maandag 12 november van start in de Bosjes van Poot en duren tot medio februari 2002.

Dunning is een belangrijke bosbeheermaatregel die bijdraagt aan een gezond en aantrekkelijk bos. De werkzaamheden houden in dat, afhankelijk van soort, kwaliteit en leeftijd, bomen worden omgezaagd. Zo krijgen goede en gezonde bomen de ruimte om te groeien. Ook ontstaan door het dunnen open ruimten in het bos die van belang zijn voor de ontwikkeling van planten en dieren, maar ook voor de beleving door mensen.

Het hout dat vrijkomt bij het dunnen blijft voor een belangrijk deel in het bos liggen. Dit hout sterft af. Vervolgens vormt het een voedselbron voor planten en dieren en geeft het schuilgelegenheid en nestplaatsen voor vogels en vele andere dieren. Om te voorkomen dat plekken een rommelige aanblik gaan bieden, wordt waar nodig hout afgevoerd. Dit gebeurt op een manier waarbij geen onnodige schade aan bosbodem en paden ontstaat.

Wie deze winter door de Haagse bossen loopt, kan zien wat er met welke boom gaat gebeuren. Bomen die de ruimte krijgen om te groeien, de zogeheten toekomstbomen, zijn te herkennen aan een blauwe stip. Bomen met een gele stip worden gedund en hiervan blijft het dode hout liggen. Bomen met een geel kruis worden ook gedund, maar hiervan wordt het dode hout afgevoerd. Niet gemarkeerde bomen blijven ongemoeid staan.

Geïntegreerd bosbeheer
Een bos heeft verschillende functies: mensen willen er graag wandelen en recreëren, maar aan de andere kant is het ook de bedoeling de natuur haar gang te laten gaan en het bos voor de toekomst te behouden. Deze functies kunnen prima samengaan maar dit vergt wel wat extra aandacht van de beheerder. Het geïntegreerd bosbeheer dat Stadsbeheer in de Haagse bossen toepast, zorgt ervoor dat het bos gezond en recreatief aantrekkelijk blijft. Ook wordt erop gelet dat de Haagse bossen gemengd en gevarieerd blijven met veel inheemse boom- en struiksoorten.

Mensen die vragen hebben over de uitvoering van de dunningswerkzaamheden kunnen contact opnemen met ContactCentrum, telefoon 353 3000. Bij de uitvoerders op het werk, op de stadsdeelkantoren en bij het Gemeentelijk Informatiecentrum is bovendien de folder "Bossen en bosbeheer in Den Haag" verkrijgbaar.

9 november 2001

last update: 12 november 2001 ;pag.: 9333; auteur: 112

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie