Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Veel gemeenten nog niet klaar voor invoering WBP

Datum nieuwsfeit: 12-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

PRICEWATERHOUSECOOPERS

Veel gemeenten nog niet klaar voor invoering WBP

Veel gemeenten nog niet klaar voor invoering
Wet Bescherming Persoonsgegevens

Op 1 september is de nieuwe Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) als vervanging van de Wet Persoonsregistratie (WPR) ingevoerd. Medio september 2001 heeft PricewaterhouseCoopers aan alle Nederlandse gemeenten de zogenaamde WBP-test toegestuurd. Uit deze test blijkt dat gemeenten zich bewust zijn dat de WBP consequenties heeft, maar dat een aanzienlijk deel van de gemeenten (45%) nog helemaal geen concrete activiteiten heeft ondernomen.

De test heeft tot doel gemeenten een beeld te geven van de aanpak en de stand van zaken met betrekking tot de invoering van de WBP binnen de Nederlandse gemeenten. Tevens geeft de test de gemeente een indicatie waar de gemeente staat met betrekking tot de invoering van de WBP ten opzichte van andere gemeenten. De deelnemende gemeenten (77 gemeenten) hebben hiertoe elk een individuele rapportage ontvangen.

De belangrijkste uitkomsten van de test:

- Ongeveer tweederde van de gemeenten geeft aan dat de bewustwording binnen de organisatie over de consequenties van de WBP nog niet is opgestart.

- Slechts een kwart van de gemeenten heeft een plan van aanpak opgesteld.

- Meer dan 70 % van de gemeenten van de gemeenten is nog niet begonnen aan de inventarisatie van verwerkingen van persoonsgegevens.
- Een ruime meerderheid van de gemeenten geeft aan te weten welke functionarissen de noodzakelijke activiteiten voor de invoering van de WBP zullen gaan uitvoeren, maar slechts dertig procent van de gemeenten heeft reeds verantwoordelijkheden toegewezen.

Gezien de tijdspanne die nog rest tot aan de datum van 1 september 2002 wanneer de invoeringstermijn van de WBP afloopt is er nog geen sprake van een alarmerende situatie. Wel zullen veel gemeenten op korte termijn acties moeten gaan ondernemen om ook de daadwerkelijke impact van de WBP in kaart te brengen en te analyseren. Dit houdt onder meer in dat, voor zover dat nog niet is gedaan, moet worden gestart met het analyseren in hoeverre de gemeente voldoet aan de eisen die de WBP aan de verwerking van persoonsgegevens stelt. Voor de gemeenten die wel reeds zijn gestart met de voorbereidende activiteiten is het zaak een detailplanning en actieplannen op te stellen om zodoende tijdig gereed te zijn.

12 nov 01 09:41

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie