Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nederlandse primeur van Vinos de Jerez con Vejez Calificada

Datum nieuwsfeit: 12-11-2001
Bron: Ingezonden persbericht
Zoek soortgelijke berichten
Ingezonden persbericht

WIJNINFO.NL NIEUWS

Nederlandse Primeur Vinos de Jerez con Vejez

(persbericht)

Nederlandse primeur van Vinos de Jerez con Vejez Calificada bij restaurant

Vossius

Op maandag 12 november jl. vond bij restaurant Vossius in Amsterdam een

presentatie plaats van Vinos de Jerez con Vejez Calificada, bijzondere

sherrywijnen met een rijping van meer dan 20 of 30 jaar. De presentatie werd

georganiseerd door The Wine & Food Association - Proefschrift, in samenwerking met het Sherry Instituut van Spanje/ICEX, de Consejo Regulador

de las Denominaciones de Origen Jerez, Manzanilla y Vinagre de Jerez en de

Asociación de Criadores Exportadores de Sherry.
Zoals verwacht was de belangstelling voor deze Nederlandse primeur groot.

Naast een aantal prominente gasten, onder wie de Spaanse Ambassadeur, Z.E.

Carlos de Benavides, César Saldaña, Algemeen Directeur van de Consejo Regulador de las Denominaciones de Origen Jerez, Manzanilla y Vinagre de

Jerez en José Luis Breton, Directeur van de Sherryexporteursgroep ACES, werd

de proeverij annex lunch bijgewoond door tal van vooraanstaande chefs en

sommeliers aangesloten bij de Patrons Cuisiniers (o.m. Cees Helder en Constant Fonk), de Alliance Gastronomique Néerlandaise, de Jeunes Restaurateurs en Relais du Centre en verschillende journalisten en prominenten uit de wijnwereld (o.a. Otto Vlasman, wijnadviesgroep Resonance).

Na een jarenlange voorstudie heeft de Consejo Regulador besloten met ingang

van dit jaar een speciaal kwaliteitszegel in te stellen voor Amontillado,

Oloroso, Palo Cortado en Pedro Ximénez Sherry met meer dan 20 of 30 jaar

Solerarijping. Stuk voor stuk rijke, aromatische en complexe wijnen met

onderling per categorie subtiele verschillen. Een speciaal proefpanel van

onafhankelijke sherry-experts beoordeelt of de wijnen in aanmerking komen

voor het label. Doel hiervan is de producenten in gelegenheid te stellen hun

oudste sherrywijnen beter te positioneren op de markt en de sherryliefhebber

een duidelijke kwaliteitsgarantie te bieden.

Sherrywijnen die door de Consejo zijn geselecteerd voor deze categorie

worden van nu af aan voorzien van de volgende kwaliteitszegels:
- 20+ jaar Solerarijping: VOS (Vinum Optimum Signatum/Very Old Sherry)


- 30+ jaar Solerarijping: VORS (Vinum Optimum Rare Signatum/Very Old Rare

Sherry)

De kwalificatie van deze bijzondere sherrywijnen betekent een extra impuls

voor de rol die sherry speelt binnen de hogere gastronomie. Ook in Nederland gaan sherry en topgastronomie de laatste jaren goed samen.

Tal van restaurants nemen deel aan de Copa Jerez, de wedstrijd om de mooiste

sherry-spijscombinatie. Sherryproeverijen en -presentaties die The Wine &

Food Association de afgelopen tijd o.a. tijdens de European Fine Food Fair

organiseerde, werden druk bezocht.
En last but not least: Vossius, het nieuwe restaurant van Robert Kranenborg

en John Vincke, heeft als eerste restaurant van ons land een apart hoofdstuk

van de wijnkaart gewijd aan sherry: de bezoeker van het restaurant heeft de

keuze uit maar liefst 24 verschillende soorten sherry. Eerder dit jaar

bezochten Kranenborg, Vincke en Jan van Lissum Jerez de la Frontera, ter

voorbereiding van deze buitengewoon exclusieve proeverij.

De proeverij bij Vossius omvatte de eerste reeks wijnen die voorzien zijn

van het kwaliteitszegel, in totaal 35 wijnen (10 Amontillado, 6 Palo Cortado, 11 Oloroso en 8 Pedro Ximénez); maar liefst 30 daarvan waren 30

jaar of ouder. Bij één wijn van elk type had chefkok Robert Kranenborg een

speciaal lunchgerecht gecreëerd.
De reacties op de proeverij en de lunch waren zeer positief. Voor veel

vertegenwoordigers uit de gastronomie vormt sherry een uitdaging en een bron

van inspiratie. De enorme schakering die sherry te bieden heeft, van beendroog tot klevend zoet, maakt een eindeloze reeks wijn-spijscombinaties

mogelijk.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie