Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nederlandse Primeur Vinos de Jerez con Vejez

Datum nieuwsfeit: 12-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Productschap Wijn

Nieuws

Nederlandse Primeur Vinos de Jerez con Vejez

Nederlandse primeur van Vinos de Jerez con Vejez Calificada bij restaurant
Vossius

Op maandag 12 november jl. vond bij restaurant Vossius in Amsterdam een
presentatie plaats van Vinos de Jerez con Vejez Calificada, bijzondere

sherrywijnen met een rijping van meer dan 20 of 30 jaar. De presentatie werd
georganiseerd door The Wine & Food Association Proefschrift, in samenwerking met het Sherry Instituut van Spanje/ICEX, de Consejo Regulador
de las Denominaciones de Origen Jerez, Manzanilla y Vinagre de Jerez en de
Asociación de Criadores Exportadores de Sherry. Zoals verwacht was de belangstelling voor deze Nederlandse primeur groot.
Naast een aantal prominente gasten, onder wie de Spaanse Ambassadeur, Z.E.
Carlos de Benavides, César Saldaña, Algemeen Directeur van de Consejo Regulador de las Denominaciones de Origen Jerez, Manzanilla y Vinagre de
Jerez en José Luis Breton, Directeur van de Sherryexporteursgroep ACES, werd
de proeverij annex lunch bijgewoond door tal van vooraanstaande chefs en
sommeliers aangesloten bij de Patrons Cuisiniers (o.m. Cees Helder en Constant Fonk), de Alliance Gastronomique Néerlandaise, de Jeunes Restaurateurs en Relais du Centre en verschillende journalisten en prominenten uit de wijnwereld (o.a. Otto Vlasman, wijnadviesgroep Resonance).

Na een jarenlange voorstudie heeft de Consejo Regulador besloten met ingang
van dit jaar een speciaal kwaliteitszegel in te stellen voor Amontillado,
Oloroso, Palo Cortado en Pedro Ximénez Sherry met meer dan 20 of 30 jaar
Solerarijping. Stuk voor stuk rijke, aromatische en complexe wijnen met
onderling per categorie subtiele verschillen. Een speciaal proefpanel van
onafhankelijke sherry-experts beoordeelt of de wijnen in aanmerking komen
voor het label. Doel hiervan is de producenten in gelegenheid te stellen hun
oudste sherrywijnen beter te positioneren op de markt en de sherryliefhebber
een duidelijke kwaliteitsgarantie te bieden.

Sherrywijnen die door de Consejo zijn geselecteerd voor deze categorie

worden van nu af aan voorzien van de volgende kwaliteitszegels:
- 20+ jaar Solerarijping: VOS (Vinum Optimum Signatum/Very Old Sherry)

- 30+ jaar Solerarijping: VORS (Vinum Optimum Rare Signatum/Very Old Rare
Sherry)

De kwalificatie van deze bijzondere sherrywijnen betekent een extra impuls
voor de rol die sherry speelt binnen de hogere gastronomie. Ook in Nederland gaan sherry en topgastronomie de laatste jaren goed samen.
Tal van restaurants nemen deel aan de Copa Jerez, de wedstrijd om de mooiste
sherry-spijscombinatie. Sherryproeverijen en presentaties die The Wine &
Food Association de afgelopen tijd o.a. tijdens de European Fine Food Fair
organiseerde, werden druk bezocht.
En last but not least: Vossius, het nieuwe restaurant van Robert Kranenborg
en John Vincke, heeft als eerste restaurant van ons land een apart hoofdstuk
van de wijnkaart gewijd aan sherry: de bezoeker van het restaurant heeft de
keuze uit maar liefst 24 verschillende soorten sherry. Eerder dit jaar

bezochten Kranenborg, Vincke en Jan van Lissum Jerez de la Frontera, ter
voorbereiding van deze buitengewoon exclusieve proeverij.

De proeverij bij Vossius omvatte de eerste reeks wijnen die voorzien zijn
van het kwaliteitszegel, in totaal 35 wijnen (10 Amontillado, 6 Palo Cortado, 11 Oloroso en 8 Pedro Ximénez); maar liefst 30 daarvan waren 30
jaar of ouder. Bij één wijn van elk type had chefkok Robert Kranenborg een
speciaal lunchgerecht gecreëerd.
De reacties op de proeverij en de lunch waren zeer positief. Voor veel

vertegenwoordigers uit de gastronomie vormt sherry een uitdaging en een bron
van inspiratie. De enorme schakering die sherry te bieden heeft, van beendroog tot klevend zoet, maakt een eindeloze reeks wijn-spijscombinaties
mogelijk.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie