Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Jet Bussemaker spreekt Sinzheimerlezing uit

Datum nieuwsfeit: 12-11-2001
Bron: Partij van de Arbeid
Zoek soortgelijke berichten
Partij van de Arbeid

Den Haag, 12 november 2001

Jet Bussemaker spreekt Sinzheimerlezing uit

Maandag 12 november wordt de jaarlijkse Sinzheimerlezing gehouden in het Vakbondsmuseum in Amsterdam. Onder de titel 'Zorgen in de polder, over de balans tussen werken en privé' spreekt het Tweede-Kamerlid van de Partij van de Arbeid Jet Bussemaker om 15.30 uur over het wel en wee van arbeid en zorg in de polder. De Sinzheimerlezing wordt georganiseerd door het Hugo Sinzheimer Instituut voor arbeid en recht van de Universiteit van Amsterdam.

Bussemaker geeft de verschillende argumenten aan waarom de overheid haar verantwoordelijkheid moet nemen door tot wetgeving over te gaan. Zo meent zij dat werknemers thans onvoldoende beschermd zijn tegen het sociale risico van inkomensverlies als gevolg van zorgverplichtingen en gezien de revolutionaire ontwikkeling in de arbeidsparticipatie van vrouwen is het thema van groot maatschappelijk belang geworden. Daarnaast vindt Jet Bussemaker dat het, gezien de geringe voortgang die de afgelopen jaar geboekt is op het gebeid van arbeid en zorg, het onwaarschijnlijk dat goede voorzieningen op een andere manier tot stand zullen worden gebracht.

Het tweede paarse kabinet heeft op het terrein van arbeid en zorg zeker een en ander voor elkaar gekregen, maar er is ook heel veel blijven liggen.

Met de VVD in de regering is volgens Bussemaker elk voornemen om tot echte modernisering en versnelling van het beleid te komen een zeer moeizaam gevecht. Het was steeds de VVD die op de rem ging staan. Het is in haar ogen dan ook onbegrijpelijk dat een partij die vaak als eerste roept dat het primaat bij de politiek moet liggen en dat de sociale partners niet teveel invloed mogen hebben, hier niets anders doet dan dwarsliggen en nu juist pleit voor méér ruimte voor de sociale partners. Dat interpreteert Bussemaker als politiek opportunisme.

Na een moeizame behandeling in de Tweede Kamer van de het Wetsvoorstel arbeid en zorg, waarbij de PvdA uiteindelijk heeft moeten instemmen met een bepaling die afwijking bij CAO en individuele arbeidsovereenkomst mogelijk maakt, zal dit wetsvoorstel dinsdag 13 november in de Eerste Kamer aan de orde komen.

Jet Bussemaker stelt nu voor een Nationaal Actieplan Arbeid, Tijd en Zorg te ontwikkelen, waarin de demografische en sociaal-economische ontwikkelingen staan aangegeven, de doelstellingen en concrete acties worden geformuleerd. Zo'n actieplan is richtinggevend voor het beleid van de overheid.

De gehele Sinzheimerlezing van Jet Bussemaker is verkrijgbaar bij de afdeling Voorlichting van de PvdA (070-318 2694).

Voor nadere informatie: Jet Bussemaker 06-50 26 57 02

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie