Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Geen brede steun voor nieuw beleid gewasbescherming

Datum nieuwsfeit: 13-11-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: LTO Nederland
Zoek soortgelijke berichten
LTO Nederland

LTO: Ook in Kamer geen brede steun voor nieuw beleid gewasbescherming

Duizenden telers kunnen komende jaren gewassen niet afdoende beschermen

Dinsdag 13 november 2001 - Duizenden boeren en tuinders beschikken de komende twee jaar over onvoldoende bestrijdingsmiddelen om gewassen te beschermen tegen ziekten en plagen. De Tweede Kamer verandert daar niets aan in het debat over het nieuwe gewasbeschermingbeleid, zo concludeert LTO-Nederland na het Kamerdebat over de nota 'Zicht op gezonde teelt'. Het tekort aan middelen raakt onder meer de teelt van spruitjes, ijsbergsla, appels, peren, aardbeien, tulp en gladiool.

Er is weliswaar zicht op betere mogelijkheden voor gewasbescherming, maar dat is pas over enkele jaren aan de orde. Hoe telers zich in de tussentijd moeten zien te redden, is volstrekt onduidelijk. In Nederland zijn en worden tal van middelen verboden, die in omringende landen nog wel zijn toegestaan. Nederland manoeuvreert zich in een uitzonderingspositie in de Europese Unie, waarvan de gevolgen zich laten raden. In overleg met de telers zullen we nu zoeken naar mogelijkheden om de komende periode te overbruggen, zegt Sjaak Langeslag, voorzitter van de werkgroep LTO Gewasbescherming.

Het debat in de Tweede Kamer stond vooral in het teken van het toelatingsbeleid van bestrijdingsmiddelen. De Kamer erkende dat het huidige beleid niet deugt, blijkt uit ingediende voorstellen voor wetswijzigingen. Volgens LTO richt de Kamer zich echter vooral op de middellange termijn. De juridische basis voor de huidige prioritering van de herbeoordeling van bestrijdingsmiddelen door het College voor de toelating van bestrijdingsmiddelen en het versneld beoordelen van nieuwe middelen voor toelating hebben pas effect ná 2002 en wellicht pas ná 2003, verwacht Langeslag.
LTO gaat onderzoeken of de huidige rechtsongelijkheid juridisch is aan te vechten. Belangrijk argument is dat de volksgezondheid niet in het geding is en de betreffende middelen onder vergelijkbare (milieu)omstandigheden in andere landen wel gebruikt mogen worden. Bovendien is de kans groot dat ze binnen enkele jaren (weer) in Nederland een toelating krijgen. Tegelijkertijd mogen buitenlandse producten die met die middelen zijn geteeld wel in het Nederlandse winkelschap liggen. Volgens Langeslag moeten consumenten door deze situatie de komende jaren rekening houden met hogere prijzen voor een kwalitatief minder goed product.
LTO-Nederland concludeert dat de visie van de overheid op het toekomstige beleid voor gewasbescherming geen brede steun vindt in de Tweede Kamer. Hoewel de Kamer, net als LTO, de keuze voor zogeheten geïntegreerde teelt op gecertificeerde bedrijven positief vindt, constateert LTO dat de Kamer vele elementen van Zicht op gezonde teelt ter discussie stelt. Van het door staatssecretaris Faber gestelde draagvlak voor het nieuwe beleid is geen sprake. Zo lang een effectief pakket middelen ontbreekt, zal volgens LTO de benodigde steun voor het beleid uitblijven en van een nieuw beleid in de praktijk niets terechtkomen.

Nadere informatie: Afdeling Communicatie (tel. 070-3382721)

Wilt u hierop reageren? Stuur dan uw e-mail naar: (info@lto.nl)

(Auteur: LTO-Nederland)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie